петък, 30 март 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Най-мощният компютър е само на 8 години в бъдещето от нас

Posted: 29 Mar 2012 01:06 PM PDT

До края на десетилетието човечеството ще посрещне най-мощния компютър в историята ни. По този драматичен начин CNN започват материал на сайта си, в който твърдят, че до 2020 година ще бъде изобретен така нареченият "exaFLOP компютър", който ще има мощността на 50 милиона лаптопа. В момента САЩ, Китай, Русия и Европейският съюз са оказали финансовата си помощ в разработването на това устройство, като от ЕС наскоро удвоиха инвестицията си до $1,6 милиарда. Сигурно се чудите какво точно означава exaFLOP. CNN обясняват, че флопът е мерна единица, с която компютърните специалисти измерват мощността на едно устройство. Екзафлоп, казано накратко, означава, че въпросният компютър ще може да прави един квинтилион (един милиард милиарда) операции в секунда. В момента най-мощните компютри в света развиват мощност до петафлоп, или, казано по друг начин, са способни "само" на един квадрилион (един милион милиарда) операции в секунда. В момента най-мощната машина - компютърът K -обаче, развива цели 10 петафлопа. Устройството, разработено от Fujitsu, се помещава в Института по компютърни науки в японския град Кобе. То е съставено от цели 88128 компютърни процесора, а на размери може да се сравни с 864 хладилника. Според специалистите, компютрите с мощ над един екзафлоп няма да изискват повече място, но пък ще работят с още повече процесори - между 1 и 100 милиона. Едно от най-големите предизвикателства пред тези нови компютри ще е потреблението на енергия. В момента изследователите са изчислили, че, за да може да работи, подобен компютър ще има нужда от 100 мегавата електричество. От CNN, обаче, смятат, че с промяна на материалите и с въвеждането на нова архитектура на процесорите и паметите, тези компютри ще започнат да потребяват по-малко енергия в бъдеще.

Epson Moverio-BT-100 - видеоочила с Android

Posted: 29 Mar 2012 06:50 AM PDT

Японската компания Epson анонсира видеоочила, работещи на базата на операционната система Android 2.2. Новият продукт носи наименованието Moverio-BT-100 и вече може да бъде закупен на територията на САЩ на ориентировъчната цена от 700 щатски долара. Очилата поддържат възпроизвеждане на 3D изображение и позволяват на притежателя си да гледа, например, клипове, предназначени персонално за него или да играе игри, без при това да смущава околните или всички да виждат изображението, което гледа и той. Epson Moverio-BT-100 поддържа Adobe Flash 11, позволява на потребителя да вижда окръжаващата го среда чрез екрани с висока резолюция; възпроизвежда съдържание, предавано чрез Wi-Fi и т.н. Очилата са оборудвани с преносим контролер и слушалки, позволяващи на носещия ги да чува и външните звуци (за да не попадне, например, под гумите на автомобил или да може да чуе евентуално телефонно обаждане) и поддържащи звук Dolby Mobile, както и със слот за карти с памет във формат microSDHC и акумулаторна батерия, която осигурява на устройството до 6 часа автономна работа.

Philips представи монитора Brilliance 241P4LRY със сензора ErgoSensor

Posted: 29 Mar 2012 06:44 AM PDT

Philips днес официално представи своя 24-инчов монитор от фирмената линия Brilliance, под наименованието 241P4LRY, който е снабден с иновативната технология ErgoSensor. Тази функция позволява не само спестяването на електроенергия от потребителя, но се грижи и за здравето му. Специалният сензор, вграден в дисплея, следи за присъствието на човек зад бюрото и при необходимост, автоматично ще изключи екрана, което ще намали потреблението на електроенергия до 80%. Освен това, сензорът ErgoSensor ще ви напомня за необходимостта от почивка по време на работа. Дисплеят Philips 241P4LRY е снабден със светодиодна подсветка от типа WLED, работи с номинална разделителна способност от 1920 x 1080 пиксела, има време за реакция на кристалите 5мс и се характеризира с максимална яркост от 250 кд/м2, а контрастното съотношение е 1000:1 (20000000:1 SmartContrast). Мониторът е снабден с видео-входовете D-Sub, DVI и DisplayPort, четири порта USB 2.0, два 1,5 Вт високоговорителя и функционална стойка, даваща възможност за регулиране на височината, наклона и позицията на дисплея. Мониторът ще бъде пуснат в продажба през следващите месеци на цена от 339 евро.

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition - настоящият подарък за овърклокърите

Posted: 29 Mar 2012 06:12 AM PDT

Производителите и партньорите на NVIDIA доста охотно експериментират с дизайна на графичния ускорител GeForce GTX 680, предлагайки собствени модификации, значително превъзхождащи възможностите на референтния продукт. Днес Zotac International заяви, че работи над адаптер, наречен GeForce GTX 680 Extreme Edition, снимките на който вече са достъпни в глобалната мрежа. Предстоящият нов продукт е снабден с подобрена 12-фазна VRM, която захранва 28-нанометровото ядро GK104. Съобщава се за използването на висококачествените елементи DrMOS GaNpowIR, производство на International Rectifier, танталови кондензатори от сървърен клас и висококапацитивни полимерни кондензатори FPCAP, както и контролер на захранването CHL8318. Приятно допълнение за любителите на овърклока е присъствието на точки за измерване на напрежението, както и възможността за овърклок на картата с помощта на 3,5 или 5,25-инчов панел, който се включва към платката с помощта на конектора mini-USB. Охладителната система на адаптера има масивен алуминиев кожух, под който се намират два 90 мм вентилатора, масивен алуминиев радиатор и пет 6 мм медни топлинни тръби. Охладителят заема два разширителни слота от дънната платка, а обемът на видеопаметта от стандарт GDDR5 е 2 GB. Честотните характеристики на Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition все още не са обявени, но можем да кажем с увереност, че те ще надхвърлят стойностите препоръчани от NVIDIA.

Palit пуска в продажба овърклокнатата модификация GeForce GTX 680 JetStream

Posted: 29 Mar 2012 05:41 AM PDT

Palit, като NVIDIA GeForce GTX 680, която е предназначена да повиши производителността на новото 28-нанометрово ядро GK104. Новият ускорител е обозначен с приставката в наименованието Jetstream, а специалистите от Palit са преработили дизайна на печатната платка и охладителната система, които ви предлагаме да разгледаме накратко. Охлаждането в устройството се извършва от мощен охладител с три PWM вентилатора, два от които (двата крайни) имат размери от 80 мм, а централният се характеризира с диаметър от 90 мм. Трите вентилатора премахват топлия въздух през плътен масив от алуминиеви ребра, които обхващат цялата повърхност на платката и са пронизани от няколко медни топлинни тръби, които са в пряк контакт с графичния процесор. Докато основният радиатор охлажда GPU-то, още един алуминиев блок се занимава с разсейването на топлината от захранващата подсистема и паметта в присъствието на LED подсветка. Картата Palit GeForce GTX 680 Jetstream е снабдена с 6-фазна VRM, която включва висококачествени дросели и DrMOS (driver-MOSFET) компоненти, а за пълноценната работа на ускорителя са налични двата захранващи конектора PCIe Power (6-pin+8-pin). Адаптерът е с фабричен овърклок (1085 (1150 Boost)/6 300 MHz), а цената му се очаква да бъде около $ 530.

ASUS планира пускането на ултратънкия ноутбук U82U

Posted: 29 Mar 2012 05:14 AM PDT

В последно време, производителите при създаването на ултратънки преносими компютърни системи избират да използват мобилните чипсети на Intel. Смята се, че този американски разработчик предлага най-интересните и икономични процесори, които винаги ще се търсят за устройствата от този клас. От ASUS се постараха да разсеят това мнение, заявявайки, че скоро ще бъде пуснат ултратънък портативен ноутбук, базиран на енергоефективна платформа на AMD. Лаптопът се нарича ASUS U82U и в качеството си на процесор се използва двуядрения чип E-450 с тактова честота от 1.65 GHz и интегрирана графична подсистема Radeon HD 6320. В предстоящия нов продукт се използва 14-инчов дисплей, на който за момента не е посочена резолюцията (вероятно 1366 х 768 пиксела), 2 GB оперативна памет (разширяема до 8 GB), 500GB твърд диск, два USB 3.0 порта и HDMI видео-изход, а времето за автономна работа все още не е обявено, но се знае, че ноутбукът ще разполага с 8-клетъчна батерия. Дизайнът на ASUS U82U е доста строг със сребрист цвят и метални акценти, а рамката около дисплея е с лъскаво черен цвят. Цената и датата на пускане на новия ноутбук все още не са съобщени от представителите на ASUS.

PNY Technologies анонсира набора от модули оперативна памет XLR8

Posted: 29 Mar 2012 04:56 AM PDT

Известният производител на графични карти PNY Technologies анонсира днес, в рамките на фирмената линия XLR8 (ac·cel·er·ate), комплекти оперативна памет с общ капацитет от 16 GB и 8 GB с работна честота от 2133 MHz и 1866 MHz. Комплектите 2133 MHz DDR3 CAS 10 ще бъдат достъпни в дву и четири канален набор, характеризиращи се с тайминги 9-12-11-27. За да се гарантира техният оптимален температурен режим се използват алуминиеви радиатори в черно-червен цвят с високи гребени за максимално ефективно разсейване на топлината. Модулите оперативна памет 1866 MHz DDR3 CAS 9 ще се предлагат в комплект от две планки с общ капацитет 8 GB (2 х 4 GB) и четири - с 16 GB (4 х 4 GB), като тук се използва следната формула за тайминга - 9-12-9-27. Тези представители на серията XLR8 Performance Edition са с черни радиатори. Освен това, производителят, като част от по-горната линия предлага комплектите 1600 MHz DDR3 CAS-9 с тайминги от 9-9-9-24. Четириканалният комплект ще се състои от четири планки по 4 GB всяка. Всички нови продукти ще се предлагат от производителя с доживотна гаранция за качество, а цените им са показани по-долу: 16GB (4 x 4 GB) DDR3
  • 2133 MHz - $179,99
  • 1866 MHz - $124,99
  • 1600 MHz - $89,99
  • 8GB (2 x 4 GB) DDR3
  • 2133 MHz - $89,99
  • 1866 MHz - $59,99

Intel спират производството на някои от процесорите си

Posted: 29 Mar 2012 04:32 AM PDT

Intel спират производството на някои от старите си процесори за да се подготвят за новите Ivy Bridge, които ще бъдат пуснати на 28. април. Има слухове, че първите ревюта на новите процесори ще бъдат пуснати на 23. април. През втората четвъртина на 2012 компанията ще спре производството на по-старите Core i7 процесори сред, които са Core i7 960, Core i7 950 и Core i7 930, които са базирани на 45nm Bloomfield. Същото се отнася и за базираните на 45nm Lynnfield Core i7 880, и Core i7 870S. А през първата четвъртина ще бъде спряно производството на Core i7 875K, следователно това ще стане до края на месеца. Тези 45nm процесори бяха на пазара от последната четвъртина на 2009 и вече е време да бъдат оставени настрана. Те са базирани на остарялата 45nm архитектура Lynfield. Процесорите Core i5 750S and Core i5 655K също няма да бъдат достъпни след края на първата четвъртина на 2012, тъй като производството им вече е спряно. Те са от първото поколение Core процесори, пуснати през третата четвъртина на 2010 и са базирани на 32nm архитектура Westmere. Intel възнамеряват да пенсионират още девет Core i5 процесора, сред които е и Core i5 2300, който е от второ поколение 32nm Sandy Bridge. Core i5 680, Core i5 670, Core i5 661, Core i5 660 и Core i5 650 също са сред процесорите, които повече няма да се произвеждат, тъй като последните доставки ще се осъществят през втората четвъртина на 2012.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

През май Arctic възнамерява да пусне третото поколение VGA-охладител Accelero Xtreme

Posted: 28 Mar 2012 06:34 AM PDT

Arctic потвърди информацията, че работи над нова охладителна система за видеокарти Accelero Xtreme, която трябва да бъде пусната в продажба през май тази година. Предстоящото ново устройство ще носи името Accelero Xtreme III и по информация на производителя ще бъде способно да разсейва до 300W топлина. Размерите на охладителя са 288 (Д) x 103 (Ш) x 50 (В) мм, а неговата конструкция ще включва 84 алуминиеви пластини, образуващи сложен многосъставен радиатор, пет 6 мм медни топлинни тръби и три 92-милиметрови вентилатора Fluid Dynamic Bearing, които работят с променлива скорост от 900 до 2000 об/мин. На мястото, където медната основа контактува с ядрото на видеокартата ще бъде нанесен тънък слой от фирмената термопаста Arctic MX-4. Охладителят Arctic Accelero Xtreme III ще се предлага от производителя с шест годишна гаранция за качество, а съвместимите графични карти са:
  • AMD Radeon HD 7870, 7850, 6970, 6950, 6870, 6850, 6790, 5870, 5850, 5830, 4890, 4870, 4850, 4830, 3870, 3850
  • NVIDIA GeForce 580, 570, 560Ti, 560 SE, 560, 550Ti, 480, 460 SE, 460, 450, 250, 240 (OEM), 150 (OEM), 130 (OEM), 9800 GTX+, 9800 GTX, 9800 GT, 9600 GT, 9600 GSO 512, 9600 GSO, 9500 GT (не LP), 8800 Ultra (G80), 8800 GTX (G80), 8800 GTS 512 (G92), 8800 GTS (G92), 8800 GTS (G80), 8800 GT, 8800 GS (9600GSO), 7900 GTX, 7800 GTX 512, 7800 GTX, 7800 GT, GeForce GTX 680 с нереферентен дизайн.
Представеният охладител за видеокарти Arctic Accelero Xtreme III ще бъде пуснат в продажба на 21 май на цена от $119,95 / €90,41.