четвъртък, 8 март 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Немска компания представи по-евтина алтернатива на SSD

Posted: 08 Mar 2012 02:18 AM PST

Немска фирма на име SuperTalent представи на изложението CeBit нова технология, която може да се окаже една по-евтина алтернатива на SSD устройствата. От Cnet.com предават, че така наречената RAIDDrive UpStream система представлява флаш памет базирана на PCI Express, която е по-бърза от SSD устройствата, но по-евтина от останалите PCI продукти на компанията. Благодарение на специална технология наречена SandForce, системата може да осигури скорост на прехвърляне на данни достигаща до изумителния 1 гигабайт в секунда. Тази скорост е два пъти по-голяма от възможностите на SSD дисковете, които, подобно на традиционните хард дискове, са базирани на интерфейса SATA. Директорът на отдела по продуктов маркетинг към SuperTalent Петер Карционе не обяви на каква цена ще се продават устройствата, но поне обеща, че те ще бъдат на пазара още до края на април. Системата поддържа толкова голяма скорост, защото в него са комбинирани четири устройства за съхранение на данни в една RAID група. Друга компания на име OCZ е успяла да събере две такива устройства в една RAID система, но, според Карционе, техният продукт със сигурност ще е по-бърз. В допълнение към това ново устройство, SuperTalent също представиха нова PCIe карта - RAIDDrive II, която се продава в различни версии с максимален капацитет от 2ТВ. Тази карта комбинира осем SSD драйва и, по този начин, достига до скорост на писане от 2,4GBps и на четене от 2,8Gbps. Картата може да се използва само в Windows и е предназначена за специализирани клиенти. Разбира се, всеки, който има $5000, може да ги похарчи за нея.

IBM разработват оптичен чип със скорост 1 терабит в секунда

Posted: 08 Mar 2012 12:36 AM PST

Изследователи в IBM създадоха работещ прототип на оптичен чип, който развива скорост от 1 терабит в секунда, предадоха ArsTechnica.com. Невероятната скорост е била постигната чрез иновативен подход към дизайна на подобни чипове. Този дизайн се основава на пробиването на 48 миниатюрни дупчици в един стандартен CMOS чип. Целта на тези дупчици е да подпомагат движението на светлината. Учените са нарекли тази нова технология Holey Optochip и планират да я използват в разработването на още по-усъвършенствани суперкомпютри от тези, които съществуват в момента. Сегашните суперкомпютри като Power 775 и Blue Gene, и двата производство на IBM, например, използват именно оптични чипове, тъй като те осъществяват трансфера на данни, използвайки светлина, а не електрони. Това им позволява да изпращат голямо количество данни на голямо разстояние с много по-голяма скорост от стандартните компютри. Holey Optochip успява да развие невероятната скорост от 1 терабит в секунда. С подобна скорост бихме могли да изтеглим 500 филма с HD резолюция само за една секунда. Размерите на чипа са едва 5,2 х 5,8 милиметра, което го прави голям, колкото 1 стотинка. Добрата новина е, че IBM са използвали само стандартни материали в направата на чипа. Това означава, че подобни чипове ще могат да се правят лесно и бързо и вероятно няма да са много скъпи - между $100 и $200. Пробиването на дупките, пък, става чрез специални лазери. Макар че използва повече енергия от останалите чипове за суперкомпютри, Holey Optochip ще може да извършва много повече изчисления и в крайна сметка ще е по-енергоспестяващ.

Какво трябва да знаем за новото поколение Apple TV

Posted: 08 Mar 2012 12:20 AM PST

Целият свят вече разбра за iPad 3 - поредното попълнение в най-популярната марка таблети в света. Заедно с него, обаче, Apple използваха вчерашната си пресконференция и за да представят второто поколение Apple TV - телевизионната услуга, за която ни подготвяха още от средата на миналата година. Новото устройство, което позволява стрийминг на видео през телевизора, изглежда по същия начин като първото поколение Apple TV, но има няколко нови подобрения, за които ни осведомиха от Gizmag.com. Безспорно най-интересната новина е, че Apple TV сега поддържа пълна 1080р HD резолюция от източници на видео материал като YouTube, Vimeo, Netflix и iTunes. В допълнение към това, интерфейсът на услугата сега включва и нова икона, която препраща потребителите към съдържанието, което са съхранили в облачната услуга на Apple - iCloud. Благодарение на поддръжката на iCloud сега потребителите ще могат да отварят снимките, клиповете и всичко останало, което са запаметили в iPhone-a, iPad-a или iPod Touch плейъра си. Интеграцията на технологията AirPlay, пък, позволява стриймването на съдържание от което и да е устройство на Apple, което работи с iOS, до HD телевизор. Това съдържание може да включва както филми, видеоклипове и музикални файлове, така и уеб страници, игри и електронни книги. Освен това, всяко мобилно устройство на Apple, на което е инсталирано безплатното приложение Remote, може да се използва като дистанционно управление за Apple TV. Новото поколение Apple TV ще излезе по магазините на 16 март и ще струва $99.

Apple зашемети с таблет с огромна резолюция

Posted: 07 Mar 2012 02:11 PM PST

След няколко месеца спекулации около новия продукт на технологичния концерн Apple, в сряда на специално събитие в Yerba Buena Center в Сан Франциско компанията заяви, че ще пусне на пазара нов iPad с 9,7-инчов „ретина" дисплей, предаде Ройтерс. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се качи на сцената, за да демонстрира новия продукт. „По много начини iPad промени преносимите компютри и представи нови предизвикателства", заяви Кук. "Това е новият iPad! Изненада!". С тези думи Кук представи новото устройство, пише dnes,bg. Новият ретина дисплей означава, че на всеки инч (2,5 см) има 246 пиксела. С други думи – IPS дисплея на iPad HD ще притежава 3,1 млн. пиксела. Според Apple цветовете ще са с 44% по-наситени. Таблетът ще се захранва от процесор A5X, който включва четириядрен графичен модул. Според Apple той е два пъти по-бърз от Tegra 3 и предоставя четири пъти повече графична мощ. Устройството разполага и с нова камера, разположена в задната част с 5-мегапикселов сензор и със странична подсветка. Камерата може да снима и видео с резолюция 1080p. По подобие на iPhone 4S и при новия iPad клиповете ще се стабилизират. Новата операционна система на iPad ще включва и бутон за микрофон, с който всеки ще може да диктува имейли (вероятно посредством Siri). Новата 4G LTE връзка ще дава възможност за трансфер от 21Mps при HSPA+ мрежи, 42MBbps при DC-HSDPA и 73Mbps при LTE, но тези скорости са теоретични. iPad HD излиза на пазара на 16 март в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария и Япония. От днес устройството е налично за предварителна поръчка. 16-, 32- и 64-гигабайтовите версии ще струват съответно 499, 599 и 699 долара. За версия с 4G LTE се плаща малко повече – 629, 729 и 829 долара.

Acer подготвя бюджетния таблет Iconia Tab 8200

Posted: 07 Mar 2012 08:04 AM PST

Компанията Acer подготвя пускането на пазара на бюджетен таблет с обозначението Iconia Tab 8200. Както съобщава производителят, новият продукт ще получи 10-инчов сензорен дисплей, 1 гигабайт оперативна памет, 32 GB вградена памет и двуядрен процесор с тактова честота 1,5 GHz. Acer Iconia Tab 8200 работи под управлението на операционната система Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Таблетът е оборудван още с модул Wi-Fi, фронтална камера и слот за карти с памет във формат microSD, но в него не са предвидени интерфейс HDMI и основна камера. Новият продукт ще бъде включен в бюджетния клас продукти от този тип на тайванския производител. Той ще се появи на пазара през второто тримесечие на 2012 г. на цена от 300-320 щатски долара.

Antec запозна посетителите на CeBIT 2012 със захранващия блок HCP Platinum

Posted: 07 Mar 2012 05:07 AM PST

Както вероятно си спомняте, в средата на 2010 г., Antec представи високопроизводителната линия компютърни захранвания, носеща името High Current Pro, едно от предимствата на която е наличието на висококачествена електронна база, както и сертификацията 80 Plus Gold (повече от 87% ефективност). В рамките на мероприятието CeBIT 2012, известният разработчик показа на посетителите 1 KW модификация на захранването High Current Pro (HCP) Platinum, което за разлика от "оригиналните" представители на линията High Current Pro, от преди две години, е снабдено с рейтинга 80 Plus Platinum (повече от 90% ефективност). Показаният модел е поместен в корпус с акрилен прозорец (retail-версията е събрана в изцяло метален корпус), охлажда се от 135-мм вентилатор и разполага с четири виртуални линии +12 V. Разработчикът е използвал в устройството модулен дизайн, на който присъства един 24-пинов ATX конектор, както и два 8-пинови EPS-конектора. Забележително е, че захранването Antec High Current Pro Platinum 1000 W позволява създаването на високопроизводителна видеосистема от четири графични карти. Цената и датата на официалното пускане на новото захранване все още не са известни.

CeBIT 2012: компанията Enermax завърши разработката на течното охлаждане ELC-120

Posted: 07 Mar 2012 04:24 AM PST

Enermax е много известен производител на компютърни кутии, захранвания, вентилатори и дори клавиатури, а на международното изложение CeBIT 2012 в Хановер, разработчикът представи система с течно охлаждане от затворен тип за процесори, която веднага след покупката можете да се използва. Устройството получи наименованието Enermax ELC-120 и на външен вид е както другите подобни решения от различните производители, но според компанията, в този продукт е използвана иновативна разработка: например, уникална медна контактна площ с микроканали за по-добро разсейване на топлината. Съобщава се, че е налична помпа с керамични лагери, характеризираща се с висока производителност. За охлаждането на радиатора се използва тихия фирмен 120 мм вентилатор Twister Bearing с дълъг живот за продължителна работа и гофрирани тръби, облекчаващи процеса на инсталация в системата. В списъка със съвместими процесори на Enermax ELC-120 са включени гнездата Intel LGA775/1156/1155/1366/2011, както и чиповете на AMD под сокетите AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1. От Enermax обещават пускането на този продукт в близко бъдеще, но за сега цената не е обявена.

CeBIT 2012: G.Skill представи в Хановер RAM RipJaws Z DDR3-2666 MHz

Posted: 07 Mar 2012 03:59 AM PST

G.Skill демонстрира на международното изложение CeBIT 2012 (Хановер, Германия) своите най-бързи четериканални модули DDR3 оперативна памет от серията RipJaws Z. Представените планки са били инсталирани на дънната платка ASUS ROG Rampage IV Extreme и са работили съвместно с процесора Intel Core i7-3960X (Sandy Bridge-E), като номиналната тактова честота на модулите е била 2666 MHz. 16-гигабайтовият комплект се състои от четири модула по 4 GB всеки, а за тяхното охлаждане се грижи по един черен алуминиев радиатор със средна височина. Новите продукти се характеризират с тайминги CL10-12-12-31 и работно напрежение от 1,65 V. Специалистите от G.Skill твърдят, че наборът RipJaws Z е предназначен за овърклокърите и напредналите геймъри и е в състояние напълно да разкрие потенциала на платформата Intel X79 и процесорите Sandy Bridge-E. Освен това, разработчикът е показал на посетителите щанда си от високопроизводителни планки оперативна памет DDR3 2400 MHz 16 GB (4 х 4 GB), които са били част от системи, базирани на дънните платки BIOSTAR TPower X79. Цените на новите продукти все още не са обявени.

Acer анонсира олимпийска версия на Iconia Tab A510

Posted: 07 Mar 2012 03:27 AM PST

В началото на тази година на изложението CES 2012 беше анонсиран новия мощен четириядрен таблет Acer Iconia Tab A510. И вече знаем, че на европейския пазар, това устройство ще бъде пуснато през април на цена от 500 евро. Днес отново ще поговорим за това устройство, тъй като тайванският производител е решил своеобразно да отбележи началото на летните Олимпийски Игри 2012, като анонсира още един таблетен компютър, носещ името Acer Iconia Tab A510 Olympic Games Edition. Устройството е едно към едно с таблета Acer Iconia Tab A510. Производителят по никакъв начин не е персонализирал неговата операционна система, както и неговите функции, освен изобразяването на олимпийските кръгова в центъра на задния панел. В качеството на операционна система в Acer Iconia Tab A510 Olympic Games Edition се използва Google Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Този таблет може да предложи на потребителите хардуерната платформа Nvidia Tegra 3 с четириядрен процесор, тактовата честота на който е 1,3 GHz. Моделът е оборудван с 1 GB оперативна памет, 10,1-инчов капацитивен сензорен дисплей с разделителна способност от 1280 x 800 пиксела, две камери: основна и предна, HDMI, 3,5-мм жак за слушалки, както и 16 GB вградена памет. В този случай производителят е оборудвал новия продукт с поддръжка на аудио технологията Dolby Mobile. Оригиналният таблет ще бъде пуснат във варианти с 32 и 64 GB вградена памет. За съжаление, все още не са обявени цените на двете версии, но ние смятаме, че те вероятно няма да се различават много от цената на Acer Iconia Tab A510, който се предлага от производителя на цена от 500 евро.