вторник, 20 март 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


AMD FX-8120 WOX е достъпен за предварителни поръчки

Posted: 20 Mar 2012 12:26 AM PDT

Освен FX-8150 WOX, който се появи по-рано тази година, AMD подготвят вариант на FX-8120 с водно охлаждане, който наскоро беше пуснат за предварителни поръчки в американски онлайн магазин. Пакета е с наименование FX-8120 WOX, като WOX означава, че процесора се продава заедно с водно охлаждане на AMD. Според CPU-World освен водното охлаждане, процесорът включва същите характеристики на FX-8120, което означава, че той има осем ядра. Той също така включва и 8MB L3 кеш памет, и тактова честота 3.1GHz, а благодарение на технологията Turbo Core, тя може да достигне 4GHz, когато всички ядра са активни. Пакета с обикновения вариант на FX-8120 е с въздушно охлаждане и се продава на цена $205 (около 156 евро). А WOX варианта на процесора FX-8120 се продава за $310 (около 236 евро), което го прави с $105 по-скъп в сравнение с варианта с въздушно охлаждане. За съжаление, няма информация за датата на пускане на новия процесор. Това е втория Bulldozer процесор от серията WOX, след FX-8150, за който беше съобщено в началото на февруари. И двата процесора включват същото решение за водно охлаждане, което е разработено от Asetek и има 120мм радиатор и два вентилатора. Процесора FX-8150 WOX се продава на цена $375 (около 285 евро) и е достъпен в различни магазини, сред които и Amazon.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Asus официално пуснаха нетбуковете от серията Eee PC 1025 Flare

Posted: 19 Mar 2012 11:27 PM PDT

Повече от три месеца, след като бяха представени серията от нетбукове Eee PC 1025 Flare на Asus най-накрая бяха официално пуснати. Доставките на новите нетбукове за различни магазини по света вече започнаха. Серията Eee PC 1025C включва два нетбука с наименование 1025C и 1025CE, които са с почти еднакви характеристики. Единствената разлика е, че 1025CE е оборудван с два USB 3.0 порта и един USB 2.0 порт с, а 1025C има само USB 2.0 портове. Останалата част от списъка с характеристики включва поддръжка на 2GB DDR3 системна памет (стандартният вариант е с само 1GB), SATA хард диск с капацитети, вариращи между 250GB и 500GB, 10.1-инчов дисплей с LED подсветка и резолюция 1024x600. Вариантите за свързаност включват 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 (само на някои модели) и HDMI изход, както и поддръжка на технологията WiFi Direct, която позволява споделянето на данни между нетбуковете без нуждата от допълнителни безжични устройства. С 6-клетъчна батерия, Asus Eee PC 1025C тежи само 1.25kg и осигурява 12 часа работа. Серията 1025 също така включва и патентовани технологии като Super Hybrid Engine II и Instant On, която позволява пускането на нетбука от "Sleep" режим само за две секунди. Цените започват от 299 (около 233) и нетбуковете се предлагат в различни цветови варианти, осем за Eee PC 1025C и три за CE варианта. На потребителите, които искат по-мощни конфигурации се предлага Eee PC 1225B, който е подобен на 1025CE, но 1.8GHz Cedar Trail Atom процесорът е заменен с E-450 Brazos и включва 12.1-инчов дисплей с резолюция 1366x768.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Asus GeForce GTX 680 е пуснат за предварителни поръчки в САЩ

Posted: 19 Mar 2012 02:15 PM PDT

Въпреки, че Nvidia все още не пуснаха официално GeForce GTX 680, от американски онлайн магазин вече добавиха в сайта си предстоящата графична карта, базирана на GK104 Kepler и разработена от Asus. Тя е готова за предварителни поръчки и струва $566.75 (около 430 евро). Според TechPowerUp, графичната карта, пусната в сайта Bottom Line Telecommunications използва PCI Express 3.0 интерфейс, има 2GB GDDR5 памет и е с наименование GTX680-2GD5. Няма други подробности за характеристиките на Asus GeForce GTX 680, но според предишни слухове ядрото GK104, което лежи в сърцето на графичната карта, включва 1536 CUDA и 256-битов интерфейс. Тактовата честота на паметта е 1.500MHz, а тази на ядрото е 1.006MHz. Както вече знаем, следващото поколение графични ядра Kepler на Nvidia ще включват нова технология, наречена Dynamic Clock Adjustment. Ясно е, че тя е подобна на технологията Turbo Boost на Intel и автоматично покачва честотата на графичното ядро до максималните 1.058MHz, когато графичната карта работи под максималното си TDP. Очаква се GTX 680 да е с 195W TDP и да се захранва от два 6-пинови PCI Express конектора, които са наредени един върху друг в задната част на PCB дизайна. Доколкото за видео изходите, графичната карта е оборудвана с два dual-link DVI и един HDMI порт, както и DisplayPort 1.2 конектор. Очаква се първата GK104-базирана графична карта на Nvidia да бъде пусната късно през март (вероятно на 23. март). Първоначално, се очаква да Nvidia достави ограничен брой GK104 чипове на производителите на графични карти, което означава, че те ще бъдат широко достъпни през втората четвъртина на 2012.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Seagate обещават хард дискове от 60ТВ до 10 години

Posted: 19 Mar 2012 12:55 PM PDT

Seagate съобщиха, че са достигнали етап в производителния си процес, в който са успели да поберат 1 терабит информация на квадратен инч. Според Cnet.com, това е станало възможно благодарение на технология наречена Heat-Assisted Magnetic recording . От Seagate твърдят, че същата тази технология ще спомогне за създаването на хард дискове с капацитет от 60ТВ до 10 години. В момента най-големият хард диск, който можете да си намерите, има "само" 3ТВ капацитет. Представете си, тогава, колко много данни ще можем да съхраняваме на диск с 20 пъти по-голям капацитет! Разбира се, преди тези хард дискове да станат реалност, Seagate трябва да намерят начин да поберат 2 терабита на един квадратен инч. Според тях, това ще стане до 2020 година. Seagate са първите, които използват гореспоменатата технология наричана накратко HAMR. Индустрията по традиция използва друга технология наречена PMR - перпендикулярен магнитен запис. Този метод, въведен през 2006 година, обаче, позволява записването само на 1 терабит на квадратен инч. Този лимит дори още не е достигнат, но, според специалистите, това ще стане през следващите няколко години. От Seagate вече обмислят производството на хард дискове, произведени по технологията HAMR. Един от тези бъдещи дискове - 3,5-инчов модел, ще има капацитет от 6ТВ и ще е предназначен за настолните компютри. Другият модел, който ще е 2,5-инчов, ще има капацитет от 2ТВ и ще е предназначен за преносими компютри. Кога, обаче, ще се появят тези дискове, не е ясно.

Dell се прицелват в Apple с новия си таблет

Posted: 19 Mar 2012 11:07 AM PDT

2012 вече се очертава като поредната година, в която iPad буквално ще смаже конкуренцията и отново няма да даде шанс на конкурентните устройства да заемат кой знае какъв дял от пазара. Някои предполагат, че Windows 8 има някакъв шанс да отбележи значим успех, но това са малцина от анализаторите. Има, обаче, една компания, която не само вярва, че ще успее да заеме значителен дял от пазара, но и че ще пребори Apple - Dell. AllThingsDigital.com публикуваха изявление на главния търговски директор в компанията Стийв Фелис, от което си личи, че Dell имат доста голямо самочувствие що се отнася до бъдещия им таблет. "Ние ще навлезем на пазара по различен начин. Ние сме предимно компания, която познава добре този потребител, който също иска да бъде консуматор. На пазара, на който ще влезем, ние ще сме желана марка." Какво точно означава това, обаче, така и не се разбира. Изглежда засега вместо с факти можем да боравим само с амбициозни думи и завоалирани послания. И, действително, Фелис не разкрива каквото и да било относно въпросния таблет. По-рано този месец научихме, че компанията ще прави бизнес таблети с Windows 8. Тук, обаче, със сигурност не става въпрос за тях. Фелис определено говори за продукти за средния потребител, когато твърди, че "Dell е в най-добра позиция на пазара що се отнася до решаването на проблеми свързани с потребителската електроника като сигурност, интероперативност, системи и управление на устройството." Изглежда ще трябва да почакаме, за да разберем повече за този таблет. Тук си струва да припомним, че Dell нямат особено успешен опит на пазара за потребителски таблети. Миналата година те позорно изтеглиха от пазара таблета Streak, който, главно заради размерите си (на границата между телефона и таблета) така и не намери своето място на пазара. Изглежда, обаче, компанията има нова идея как да атакува този пазар отново. Това, със сигурност, ще си струва да се види.

Apple: вградена Ivy Bridge графика вместо Kepler

Posted: 19 Mar 2012 07:26 AM PDT

Трудностите при 28-нм технологичен процес бяха обсъдени по време на конференция на NVIDIA, като тези проблеми създават неудобство и за крайните потребители. След, като Apple не получиха надеждна гаранции за доставката на Kepler базираните мобилни графични решения, новото поколение лаптопи на Apple, снабдени с графика на NVIDIA, ще бъдат по-малко от предварително планираното, в следствие на което, поръчките на Intel за техните Ivy Bridge процесори с интегрирана графика ще се увеличат неимоверно. Ако трябва да вярваме на неофициалните данни, то Apple планира да разпредели графичните решения, както следва: най-достъпните продукти в ценовия диапазон ще бъдат моделите ноутбукове с интегрирана графика в процесорите Ivy Bridge. В моделите от среден клас също ще преобладават продуктите на Intel, а във флагманските конфигурации на ноутбуковете от Apple ще се използват Kepler графични решения. Подобни затруднения ще изпита не само Apple, но и нейните конкуренти при производството на ултрабукове. Вероятността, че Apple ще реши да смени доставчика на GPU, например с AMD е незначителна, тъй като последните въпреки, че нямат проблеми с 28-нанометровата технология, те просто не са в състояние оперативно да удовлетворят сериозните поръчки в този сегмент, като тези на Apple.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Sharp RW-Т110 - 10-инчов таблет за бизнес потребители

Posted: 19 Mar 2012 07:13 AM PDT

На 27 март корпорацията Sharp ще стартира продажбите на таблета RW-T110 под управлението на операционната система Android 2.3 (Gingerbread). Устройството, ориентирано предимно към бизнес потребителите, е оборудвано със сензорен дисплей с диагонал 10,1 инча и резолюция 1280 x 800 пиксела. То е снабдено с 2-мегапикселова камера безжични адаптери Wi-Fi (IEEE802.11a/b/g/n) и Bluetooth 2.1, GPS приемник и чип NFC. Таблетът е задвижван от процесор TI OMAP 4430 с тактова честота 1 GHz. Обемът на оперативната памет на устройството е 1 GB, а интегрираният флаш модул има капацитет 8 GB. Наличен е и слот за карти с памет във формат microSD. Останалата част от спецификациите на таблета включва жироскоп, магнитометър, сензори за ориентация и осветеност, 3,5-мм жак за слушалки, както и интерфейси MicroUSB и MicroHDMI. Заявеното време за автономна работа на устройството с едно презареждане на батерията е до 9 часа. Размерите на новия продукт са 260 х 180 х 9,9 милиметра, а теглото му е 640 грама. производителят засега не съобщава данни за ориентировъчната цена на новия продукт.

HIS официално представи видеокартите HD 7950 IceQ и HD 7950 IceQ Turbo

Posted: 19 Mar 2012 06:32 AM PDT

HIS през последните седмици е доста активна на пазара на графичните карти, като представи редица от новите си продукти. Заедно с наскоро показаната HIS HD 7870 IceQ iTurbo. Новите продукти получиха обозначенията HIS HD 7950 IceQ (моделът H795Q3G2M) и HIS HD 7950 IceQ Turbo (H795QT3G2M). Първият от двата продукта е с препоръчителните от AMD честоти (800/5000 MHz - за ядрото/паметта), докато Turbo-модификацията се характеризира със 100 MHz овърклок върху честотата на ядрото и VRAM GDDR5. И двата ускорителя са оборудвани с новата охладителна система HIS IceQ iTurbo, която включва в конструкцията си голяма турбина, две 6-мм и 8-мм никелирани медни топлинни тръби и алуминиев радиатор. Тук трябва да се отбележи, че това решение заема цели три разширителни слота от дъното. Новите продукти са със сини печатни платки и референтен дизайн, а цените им и датата на пускане все още не са известни.

Stealth Computer представи защитения монитор SVM-2150W

Posted: 19 Mar 2012 06:00 AM PDT

Компанията Stealth Computer, специализирала се в производството на компютри за използване в промишлени условия, пусна на пазара LCD монитора SVM-2150W. Новият продукт е защитен против проникване на мръсотия или вода, както и срещу влиянието на други неблагоприятни атмосферни условия, попадащи в обхвата на стандартите NEMA 4 и IP65. Решението може да намери приложение в авиацията, морския флот, както и в различни видове терминали и други устройства, работещи на открито или в неблагоприятна среда. Моделът е забележителен с това, че изображението на екрана се вижда добре дори при ярка пряка слънчева светлина. Резолюцията на 21,5-инчовия дисплей е 1920 х 1080 пиксела. Мониторът със светодиодна подсветка се характеризира с максимална яркост 1000 cd/m2, контраст 1000:1 и време на реакция 5 милисекунди. Типичните за панелите от типа TN панели ъгли на обзор са 170° в хоризонталната равнина и 160 градуса по вертикала. Обхватът на стойностите на напрежение за захранване на монитора варира между 9 и 36 волта, а консумацията на енергия на устройството е между 40 и 45 вата. Мониторът Stealth SVM-2150W работи в температурния диапазон от -10 до 50 °C. По желание той може да бъде оборудван с резистивен сензорен панел, който се свързва с новия продукт чрез порт USB 2.0. На задния панел на устройството са налични по два интерфейса D-Sub и DVI, три композитни видеовхода и интерфейс RS-232. Моделът е проектиран така, че при необходимост да може да бъде инсталиран в арматурно табло или конзола с размери 75 х 100 милиметра. Размерите на устройството са 525,8 х 345,2 х 56 mm, а теглото му е 5,39 килограма. Цената на монитора е доста висока - той ще се продава на препоръчителната цена от 3195 щатски долара, като в нея е включена и една година гаранция от производителя.

Hewlett-Packard показа ноутбуковете dv4, dv6 и dv7 с процесори Intel Ivy Bridge

Posted: 19 Mar 2012 05:56 AM PDT

Независимо от факта, че преди пускането на ноутбукове, базирани на 22-нанометровите мобилни процесори Ivy Bridge, има известно време, Hewlett-Packard реши да публикува в Интернет снимки и подробните спецификации на такива модели. Новите продукти принадлежат към фирмената линия Pavilion и ще бъдат представени под марките dv4, dv6 и dv7. Лаптопът dv4-5000 е произведен във форм-фактор 14-инча с резолюция на дисплея от 1366x768 пиксела и ще разполага с процесор Core i7-3610QM (2,30 GHz), до 8 GB оперативна памет, графика GeForce GT 630 М 2 GB DDR3 и твърд диск с обем до 1TB. dv6-7000 е оборудван с 15,6-инчов екран (1600x900 пиксела), чип Core i7-3610QM, видеокарта GeForce GT 630М или GT 650М и твърд диск с обем до 2 TB. Моделът dv7-7000 разполага също с 15.6-инчов дисплей (1600x900 пиксела), графичния адаптер е GeForce GT 650 и 2-терабайтов HDD. Заедно с тези устройства ще се предлагат и Pavilion g4-2000, g6-2000, g7-2000 в 14-инчов формат (1366x768 пиксела), с процесори AMD Trinity A6 APU или Intel Core, както и графични карти AMD Radeon HD 7670M или AMD Radeon HD 7520G + 7670M.

Sony подготвя таблет с четириядрен процесор

Posted: 19 Mar 2012 04:27 AM PDT

Според информация, появила се днес в глобалната мрежа, японската корпорация Sony вероятно скоро ще представи таблет, базиран на хардуерната платформа nVidia Tegra от трето поколение. "Системата в чип" Tegra 3 включва четири основни изчислителни ядра с тактова честота 1,4 GHz, спомагателно нисковолтово ядро и графичен контролер GeForce. Според изявление на nVidia, в сравнение с второто поколение на платформата новият продукт предлага 61-процентно намаление на потреблението на енергия и трикратно увеличение на производителността при обработка на графика. Съобщава се още, че подготвяният таблет Sony V150 ще получи сензорен дисплей с резолюция 1280 х 752 пиксела, а ролята на операционна система в него ще изпълнява платформата Android 4.0.3. Други характеристики на бъдещото устройство засега не се оповестяват. Ще припомним, че понастоящем Sony предлага таблетите Tablet P и Tablet S на базата на Tegra от второ поколение. Моделът Tablet P е изпълнен в разгъващ се корпус, в чиито две части са монтирани екрани с диагонал 5,5 инча и резолюция 1024 x 480 пиксела. Tablet S е оборудван с 9,4-инчов сензорен дисплей с резолюция 1280 х 800 пиксела. През 2011 година в целия свят са били продадени 68,7 милиона таблети, а анализатори предвиждат, че през 2012 г. този показател ще достигне 106,1 млн. броя.

Появиха се резултатите от тестовете на NVIDIA GeForce GTX 680 в 2-way SLI

Posted: 19 Mar 2012 04:01 AM PDT

Вече сме свикнали с факта, че преди официалното пускане на нови модели графични карти, в мрежата се появяват резултатите от техните тестове. Същата ситуация е и с графичния ускорител Zotac, е вече на разположение за предварителни поръчки. Днес стана достъпна информация за производителността на предстоящия нов продукт, обединен в SLI-връзка. Според чуждестранни източници, двата адаптера GeForce GTX 680 в режим 2-way SLI са преминали теста с 3DMark 11 с настройки Entry, Performance и eXtreme, като тук е важно да се отбележи, че тактовите честоти на ядрата и паметта са били повишени до 1150 MHz и 1803 MHz (ефективна 7200 MHz). С настройката Entry, видеоподсистемата GTX 680 2-way SLI е показала резултат от E22878 точки, в Performance - P16860 и в Extreme - X6243. Тук е важно да споменем конфигурацията на тестовия стенд за пълна картина на проведения експеримент. Платформата е основана на дънната платка ASUS ROG Rampage IV Extreme, в качеството си на процесор е използван 6-ядрения Intel Core i7-3930K с тактова честота 5 GHz, оперативната памет е 16 GB и е сформирана от двуканални планки DDR3-2133 MHz.