петък, 2 март 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


IBM разработват устройство, по-бързо от суперкомпютър

Posted: 02 Mar 2012 03:07 AM PST

Изследователи на IBM направиха пробив в квантовия компютинг, който ще им позволи скоро да направят машина по-бърза и от най-бързия суперкомпютър, измислен до момента, предадоха Daily Mail Online. Специалистите вече са създали компонентите, с които ще работи машината. Следващата стъпка, според тях, е създаването на системите. Един напълно функционален квантов компютър ще може да прави милиони изчисления наведнъж и, според специалистите, ще може да разбие всеки компютърен код , независимо колко сложен е. Освен това, подобно устройство ще може да даде решение на математически задачи, на които досега човечеството не е успяло да открие отговора. Изследователят на IBM Марк Кетчен вярва, че първият квантов компютър ще се появи още след 15 години. Един от основните принципи на квантовия компютинг е следният: всяка единица информация или всеки кубит (qubit е квантовият вариант на bit) ще може да бъде едновременно и 1 и 0. Това означава, че 250-кубитом масив ще съдържа повече информация, отколкото има в цялата Вселена. В един от последните си опити, учените успяха да удължат времето, в което кубитовете запазват квантовото си състояние до 100 микросекунди, което е с около 2-4 пъти повече от постигнатото време в предишните опити.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

ASRock работи над компактна дънна платка от серията Fatal1ty Professional

Posted: 02 Mar 2012 01:36 AM PST

Както се оказа, ASRock подготвя не една, а цели две дънни платки под марката Fatal1ty Professional, базирани на чипсета Intel Z77. С едната от тях вече имахме удоволствието да се запознаем в детайли - както вече може би се досещате, става въпрос за Z77 Fatal1ty Professional във форм-фактор ATX. Второто дъно от гореспоменатата линия е компактната Micro-ATX дънна платка под търговското име Fatal1ty Professional-М. Днес няма да се спираме на характеристиките на първия продукт, тъй като те вече бяха обсъдени по-рано, а ще съсредоточим вниманието Ви върху компактния му колега. За да се намалят размерите на ASRock Fatal1ty Professional-M е трябвало да се поореже от към функционалност, в сравнение с ATX-версията: захранващата подсистема осигурява 11 фази за захранване на процесора и 1+2 фази за паметта. Върху черната печатна платка са разположени два слота PCI-Express 3.0 x16, един PCI-Express 2.0 x16 и един PCIe x1, за връзка на устройства за съхранение на информация присъстват два порта SATA III и SATA -II, както и е-SATA 6 Gb/s. Вероятно устройството не съдържа USB портове от трето поколение, но дава възможност за използване на четири USB 2.0 порта, два от които се намират върху печатната платката, а другите два на интерфейсния панел, а така също са достъпни и видео-изходите DVI и D-Sub. Дънната платка ASRock Fatal1ty Professional-M поддържа технологиите XFastUSB, XFastLAN, XFastRAM, NVIDIA SLI, AMD CrossFire, Lucid VirtuMVP и ще бъде демонстрирана на CeBIT 2012.

Archos представиха таблет с Ice Cream Sandwich само за $129

Posted: 02 Mar 2012 12:16 AM PST

Archos представиха може би най-евтиния таблет с последната версия на Android OS - Ice Cream Sandwich - който можете да намерите на пазара. За съжаление, както името му подсказва, ChildPad е устройство предназначено само за най-малките потребители. Това обяснява защо персонализираната версия на Android 4.0 изглежда толкова цветна и опростена. По-интересното, обаче, е, че таблетът има доста добри спецификации, сред които 1GHz-ов процесор и 1GB RAM - всичко това на цена от $129. Капацитивният тъчскрийн екран поддържа резолюция от 1024х600. Всеки закупен таблет ще съдържа 25 от любимите игри на малчуганите (а и на порасналите деца), сред които Angry Birds и Pig Rush, като потребителите, освен това, ще имат достъп до над 10 хиляди приложения, направени специално за деца, които могат да се изтеглят от специалния магазин за приложения. В допълнение ChildPad съдържа специални настройки, гарантиращи безопасното сърфиране на децата в Интернет. Заглавният екран, пък, ще е запълнен с цветни икони и папки за бърз и директен достъп до игри и образователни приложения. От TechRadar.com твърдят, че таблетът ще се появи в края на март. С този евтин, но доста приличен като спецификации таблет Archos със сигурност ще накарат много родители да се замислят преди да купят iPad на децата си. Според проучвания, таблетът на Apple е сред едни от най-предпочитаните технологични джаджи за най-малките. Цената му, обаче, все още е прекалено висока, за да му позволи да се превърне в масов продукт в тази ниша от пазара за мобилни устройства.

Raidmax представиха нов захранващ блок

Posted: 01 Mar 2012 11:39 AM PST

Компанията Raidmax представи нов захранващ блок, който не може да се похвали с много добри характеристики, но въпреки това, си има своите предимства. Едно от предимствата на захранващия блок е нивото му енергийната на ефективност, което е 80Plus Bronze. Мощността на устройството е 600W. Едно от другите предимства на новото устройство е поддръжката на ATX 12V2.2. От компанията също така ас включили SCP, OVP и OPP защита, както и всички видове необходими кабели. Това включва конектор за дънна платка и процесор, два 8-пинови PCI Express конектора, както и шест SATA и четири MOLEX 4-пинови конектора. Устройството дори има и конектор за флопи устройства, въпреки, че в днешно време, те не се използват много често от потребителите. Накрая, в случай, че потребителите искат възможно най-добро охлаждане за компонентите си, контролера за Turbo вентилатора предлага работа на по-големи обороти. Наименованието на новото устройство е RX-600AF. Той се предлага в бял цвят, а цената му е $59.99, което се равнява на 45.06 евро.

OCZ ще представят Vertex 4 SSD на CeBIT 2012

Posted: 01 Mar 2012 10:43 AM PST

Подобно на Buffalo и Plextor, компанията OCZ се готвят да пуснат няколко твърдотелни дискове (Solid State Drive), които ще бъдат предназначени за корпоративния пазар, вместо потребителския. От компанията се готвят да представят новите си продукти на тазгодишното издание на изложението CeBIT, което ще се състои между 6. и 10. март в Ханофер, Германия. Линия от твърдотелни дискове Vertex 4 е част от продуктите, които посетителите на изложението ще могат да видят. Новите твърдотелни дискове са базирани на платформата Indilinx Everest 2 и са с SATA 6.0 Gbps интерфейс. Корпоративните системи като сървърите и дата центровете са основният пазар, където новите дискове ще бъдат използвани. За съжаление, както се очакваше, от компанията не предоставиха повече подробности. Ще трябва да чакаме да мине тази седмица, преди да ви предоставим повече информация. Надяваме се, Vertex 4 да е поне по-евтин от предишните корпоративни NAND Flash дискове.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Слух: Apple ще представят по-евтин iPad 2, заедно с iPad 3

Posted: 01 Mar 2012 09:09 AM PST

Целият свят стои със затаен дъх и чака датата 7 март, когато, според всеобщото мнение, Apple ще представят пред света новия си таблет. Официалната дата, разбира се, отприщи вълни от коментари, слухове и дори предложения към фирмата от страна на медии и потребители. Сред цялата тази информация, обаче, един слух напълни заглавията на чуждестранните медии: Apple ще представят не един, а два таблета другата седмица. Gizmag.com предават, че заедно с iPad 3 ще бъде представен и нов модел iPad 2 с капацитет от 8GB. Този таблет ще бъде по-евтин от досегашния модел iPad 2 и целта му ще е да се съревновава с по-достъпните таблети на останалите производители, които, действително, се умножиха неколкократно в последните месеци. Нищо чудно Apple да са се почувствали застрашени от тях. В същия слух, освен това, се твърди, че iPad 3 ще има две разновидности - единият таблет ще има капацитет от 16GB, а другият - от 32GB. Това означава, че Apple ще пренебрегнат версия от 64GB. Една причина, поради която компанията би направила това, е да промотира използването на услугата iCloud. iCloud позволява съхранението на файлове в облак и до голяма степен обезсмисля нуждата от повече вградена памет. Що се отнася до 8GB-овия iPad, анализаторите смятат, че, ако той действително бъде представен, ще се продава на цена около $399 или дори по-малко. Тази стойност няма да го направи по-евтин от Kindle Fire или от Nook, но със сигурност ще заплаши техния пазарен дял. Според Gizmag, повечето потребители с готовност биха платили със $100 повече ако знаят, че купуват продукт на Apple.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wacom представиха четири нови професионални графични таблети от линията Intuos

Posted: 01 Mar 2012 07:54 AM PST

Wacom - един от най-известните производители на графични таблети - представиха четири нови модела от професионалната си серия Intuos, предадоха TechRadar.com. Таблетите поддържат мултитъч възможности и могат да разпознават както популярни функции в Windows и Mac като зуумиране, скролване и панорамиране, така и персонализирани функции, които всеки потребител може да зададе и така да улесни работата си с Adobe Photoshop или предпочитаните от него програми. Четирите нови модела се предлагат в три размера - малък, среден и голям, като средният размер няма да поддържа мултитъч и, като такъв, ще бъде по-евтин. В допълнение към тъчпада, таблетите имат и няколко бутона ExpressKey и един Touch Ring, които могат да се използват за бърз достъп до често използвани функции. Нова технология наречена Heads-Up Display, пък, показва текущите настройки на компютърния екран, така че потребителите да могат да работят без да свалят очи от монитора. Таблетите ще използват същата писалка, която използваха и предишните модели от серията Intuos. Wacom твърдят за нея, че симулира перфектно чувството от това да държим традиционен инструмент за рисуване или чертане като четка за бои или маркер, например. В допълнение към таблета, всеки потребител може да си поръча и безжичен комплект, който работи с батерия и който ни позволява да ползваме устройството без никакви кабели. В зависимост от размерите си, таблетите ще се продават на цена от £199.99 до £429.99. Безжичният комплект струва £34.99.

Kingston Technology анонсира мащабно пускане на SSD от линията HyperX

Posted: 01 Mar 2012 05:42 AM PST

Kingston Technology анонсира мащабно пускане на SSD носители от линията HyperX. Нека да припомним на нашите читатели, че през август миналата година, в японската търговска мрежа бяха забелязани 120 и 240 GB модели от тази линия, а днес към тях се е присъединила и модификация с обем на паметта 480 GB. Устройството работи на базата на 25 нм NAND flash памет с 5000 цикъла на презапис, произведено е във форм-фактор 2,5 инча и е оборудвано с популярния контролер SandForce SF-2281, а за връзка със системата се използва интерфейсът SATA-III (6 Gb/s). Досега, серията включва моделите SH100S3/120G (120 GB), SH100S3/240G (240 GB) и SH100S3/480G (480 GB). Освен това, в продажба са пуснати и подобрени модели, в наименованията на които присъства наставката "B". Комплектите на представените SSD включват всички необходими за инсталирането в системата кабели, винтове и преходници. Скоростта за последователно четене и запис за 120 и 240 GB модели е 555 MB/s и 510 MB/s, а скоростта за четене на HyperX 480 GB е 540 MВ/s. Цената на SSD носителите Kingston HyperX все още не са известни.

В Мрежата се появи PDF-файл с пълен списък от процесори на Intel за януари-април 2012г.

Posted: 01 Mar 2012 05:13 AM PST

Intel скоро планира мащабно обновление на своите микропроцесорни линии, които включват десктоп, мобилни и сървърни решения от семейството на Ivy Bridge, както и редица модели Xeon Sandy Bridge-EP. Съвсем естествено е, че като се има предвид техния брой, спецификациите на някои предстоящи нови продукти да попаднат в Мрежата, благодарение на партньорите на американския гигант, които публикуваха и някои от характеристиките им. Един от популярните чуждестранни ресурси публикува PDF файл в своята интернет-страница, която носи многозначителния надпис "New 3rd Generation Intel Core Processors". Файлът е открит за свободен достъп и съдържа пълния списък на процесорите от Intel, които са планирани за пускане в периода от януари до април 2012 г. PDF-файлът не съдържа процесорите Core i3-3xxx, които, очевидно ще видим през май или юни. Спецификациите на по-голямата част от представените в документа процесори съответстват на по-рано изтекла информация. В интернет бяха забелязани данни и за някои неизвестни до преди няколко часа модели от семейството ULV (Core i7-3517U и Core i5-3317U), за които писахме вече днес.

A-DATA Technology попълни линията си от геймърска памет XPG Gaming

Posted: 01 Mar 2012 04:25 AM PST

A-DATA Technology днес публикува официален прес-релийз на два нови продукта - това е 8GB модул DDR3 с работна тактова честота от 1600 MHz и двуканалния 16 GB комплект, състоящ се от две планки на първия модел. Устройствата принадлежат на фирмената овърклокърска линия Intel X79. Тези решения навярно ще предизвикат внимание в геймърите и компютърните ентусиасти. Новите продукти от серията A-DATA XPG Gaming V 2.0 принадлежат към low-voltage решенията: работното напрежение за тях е 1,35 V при тайминги от 9-11-9-27. Представените модули са с 8-слойна печатна платка с двоен слой мед за по-добър топлообмен, а за оптималния температурен режим се грижи по един алуминиев радиатор в черен цвят. Малките размери на радиаторите позволяват на потребителите да не се безпокоят от възможна несъвместимост с елементите в системата. От A-DATA Technology предоставят доживотна гаранция за качество на представените модули оперативна памет, но цените им все още не са обявени.

Три нови представителя на семейството Intel Ivy Bridge ULV

Posted: 01 Mar 2012 03:45 AM PST

С нарастващата популярност на преносимите устройства, както е например при ултрабуковете, производителите трябва да използват мобилни процесори с ниска консумация на електроенергия. AMD и Intel доста активно работят в този сегмент и това се доказва с факта, че днес Intel представи цели три 22 нанометрови чипове от семейството на Ivy Bridge, които носят имената Core i3-3217U, Core i5-3317U и Core i7-3517U. Моделът Core i3-3217U - най-достъпния представител от линията Core ULV от ново поколение, който е с тактова честота от 1,8 GHz (Turbo Boost режим липсва), разсейваната топлина е 17 вата, а при ниско натоварване, този показател е не повече от 14 вт. Core i5-3317U се характеризира с номинална честота от 1,7 GHz и консумира 17 вата с възможност за понижаване до 14 вт. В Turbo Boost режим за всички активни ядра, неговата скорост нараства до 2,4 GHz, а с едно активно ядро - до 2,6 GHz. Последният представител за тази актуализация е Core i7-3517U и той е с честота от 1.9 GHz, при номинално TDP до 17 вата, като този показател може да бъде увеличен до 25 вата в Turbo режим. Като цяло, съществуват три Turbo режима: 2,4 GHz (при активни две ядра, TDP 17W), 2,8 GHz (две ядра, 25 W), 3 GHz (едно ядро, 25 W). В последния модел присъства 4 MB кеш-памет от трето ниво, против 3 MB във всички останали Core i5 ULV. Повече информация за тези микрочипове ще бъде налична преди пускането на Ivy Bridge в средата на 2012 г.