петък, 16 март 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Кой пръв успя да си купи новия iPad

Posted: 16 Mar 2012 03:06 AM PDT

Новият iPad вече официално е по магазините в света, предадоха от Cnet.com. Човекът, който ще остане в "историята" като първия сдобил се с новия iPad е австралиецът Дейвид Тарасенко. Тарасенко си купил 64GB-овата Wi-Fi + 4G версия на таблета в полунощ на 15 март, веднага щом магазинът Telstra в Сидни отвори врати, за да пусне вътре стеклата се тълпа. След Сидни, продажбите на iPad започнаха в хронологичен ред. Първо беше Япония, след това Хонг Конг, Сингапур, Германия, Швейцария, Франция, Обединеното кралство и, накрая, Съединените щати заедно с Пуерто Рико и Вирджинските острови. Австралия, всъщност, беше единствената страна, в която магазините отвориха в полунощ. Във всички останали продажбите започнаха (или ще започнат - в САЩ, например) в 8 часа сутринта. Обикновено тълпата в Съединените щати е най-голяма. Сега, обаче, новият iPad ще бъде посрещнат със смесени чувства точно там. Cnet докладват, че група протестиращи ще се съберат пред магазина на Apple на Пето авеню в Манхатан, за да изкажат недоволството си от лошите условия на труд, на които компанията подлага китайските си работници: същите, които произвеждат така обичания от всички таблет. Междувременно, от сайта смятат, че новият iPad съвсем не е за всеки. Ето какъв е съветът на Доналд Бел от Cnet към всички, които още не са се решили дали да си купят таблета: "Ако досега не сте имали таблет, по-добре помислете два пъти преди да си купите новия iPad. Той може да се окаже прекалено "силен" за вас. Новият таблет е за тези, които вече са се запознали с "магията" на iPad и имат нужда от нова по-силна доза от нея."

Western Digital пуснаха първото си устройство за съхранение на данни с Thunderbolt

Posted: 16 Mar 2012 02:36 AM PDT

Western Digital официално пуснаха на пазара първото си устройство за съхранение на данни, наречено My Book Thunderbolt Duo. От Gizmag.com разясняват, че продуктът представлява двоен драйв, който се предлага в две разновидности: единият има капацитет от 4ТВ (2 пъти по 2ТВ), а другият - 6ТВ (2 пъти по 3ТВ). Устройството има двоен Thunderbolt порт в задната част, с чиято помощ може да се свързва с други джаджи, които поддържат тази технология. За съжаление, обаче, USB портове липсват. Подобно на повечето продукти с Thunderbolt, които започваме да виждаме все по-често на пазара, и My Book Thunderbolt Duo има изчистен, монолитен дизайн. Устройството поддържа режим на работа JBOD, който позволява на всеки от двата диска да работи като индивидуален драйв - нещо, което ще е изключително полезно за потребители, които използват две операционни системи на един компютър. Продуктът, иначе, е предназначен главно за професионалисти в областта на обработката на снимки и видео или създаването на сложни графики, които работят с компютри Мас. Разбира се, то може да бъде полезно и на обикновени потребители, които държат в компютъра си огромно количество дигитално съдържание, което често трябва да бъде прехвърляно или премествано от едно място на друго. Що се отнася до размера, и двете разновидности са 165 х 157 х 99 милиметра, като версията с 4ТВ тежи 2,15 килограма, а тази с 6ТВ - 2,26 килограма. По-малкият драйв се продава на цена $599,99, а по-големият - на $699,99. Thunderbolt кабелът, обаче, се купува отделно.

PayPal представиха официално четеца си за кредитни карти PayPal Here

Posted: 16 Mar 2012 02:24 AM PDT

Преди около три дни в Мрежата изтече информация, че PayPal планират да представят на пазара четец за кредитни карти, който да ни позволява да плащаме бързо и лесно през смартфона си. Оказва се, че информацията е била съвсем вярна. Компанията представи официално устройството, което се нарича PayPal Here. Ако сте чували за четеца за карти на Square, то ще ви е лесно да си представите какво представлява и PayPal Here. Според TechRadar.com, подобно на Square, и четецът на PayPal е съвместим с iPhone и, точно както Square, се включва към жака за слушалките в смартфона. Приставката PayPal Here, обаче, е синя на цвят и с триъгълна форма. За да работите с тази приставка, трябва първо да инсталирате на смартфона си едноименното мобилно приложение. Веднъж инсталирано, то позволява на касиера да набере сумата, която трябва да платите. Когато доближите картата си до четеца, тази сума автоматично ще бъде изтеглена от банковата ви сметка. Преди да извършите плащането, би трябвало касиерът да ви даде възможност да проверите сумата, която е набрал на тъчскрийн екрана на iPhonе-а ви. PayPal, разбира се, ще ви взимат комисионна за всяко плащане. Тя ще представлява 2,7% от общата сума, която сте заплатили. За сравнение, Square взимат 2,75% от същата сума. Първоначално, четецът ще бъде пуснат на пазара в САЩ, Австралия и Хонг Конг, но скоро след това то ще бъде представено и във всички други държави.

Maingear представи 21-инчовия моноблок Solo 21

Posted: 15 Mar 2012 08:00 AM PDT

Американската компания Maingear, традиционно специализирана в създаването на мощни геймърски компютърни системи, представи нов 21-инчов моноблок, включен в продуктовата линия Solo. Новият продукт логично е получил наименованието Solo 21. Моноблокът е оборудван със сензорен LED дисплей с поддръжка на 10 едновременни докосвания, както и с процесори Sandy Bridge от сериите Intel i3, i5 или i7 и до 16 GB оперативна памет. В момента за предварителни поръчки на цена от $ 999 се следната готова конфигурация: двуядрен процесор Intel Core i3 2125 с тактова честота 3,3 GHz, дънна платка на базата на Intel DH61AG, 4 GB оперативна памет от стандарта DDR3-1333 (до 16 GB), SSD с обем 32 GB и твърд диск с капацитет 500 гигабайта, безжични модули Intel 802.11n WiFi и Bluetooth и портове USB 3.0 и SATA 6 Gb/s. Описаният моноблок работи под управлението на 64-битова операционна система Windows 7 Home Premium. Доставките на Maingear Solo 21 ще започнат на 23 март.

TUL Corporation официално представи овърклокнатия адаптер PowerColor PCS+ HD 7770 GHz

Posted: 15 Mar 2012 07:45 AM PDT

TUL Corporation в средата на миналия месец под фирмената марка PowerColor представи референтния модел адаптер Radeon HD 7770, а днес се появи информация за още една AMD Cape Verde XT базирана видеокарта. Устройството получи името PowerColor PCS+ HD 7770 GHz Edition и характерното за него е наличието на фабричен овърклок и охладителна система с оригинална конструкция. Новата видеокарта разполага с 640 поточни процесора Graphics CoreNext (GCN), 256-битов интерфейс на паметта и 1024MB видеопамет GDDR5, а референтната честотна формула (1000/4500 MHz - за ядрото/паметта) е клокната до 1150/5000 MHz. Охладителната система включва наличието на медни топлинни тръби, които са в пряк контакт с повърхността на графичния процесор, алуминиев радиатор с централно разположен вентилатор, а цялата конструкция е покрита с черен пластмасов кожух. Овърклокнатият адаптер използва PCI Express x16 3.0 слот, поддържа технологиите MD HD3D, AMD Eyefinity 2.0, AMD PowerTune и DirectX 11.1, а на интерфейсния си панел е снабден с видео-изходите Dual-Link DVI-I, HDMI и два mini-DisplayPort. Информация за цената и датата на пускане на PowerColor PCS+ HD 7770 GHz Edition все още липсва.

WEXLER.TAB 3D - таблет с 3D възможности

Posted: 15 Mar 2012 07:13 AM PDT

Компанията WEXLER представи официално таблета WEXLER.TAB 3D. Новият продукт работи под управлението на операционната система Android 4.0 и поддържа възпроизвеждане на триизмерно съдържание. Таблетът WEXLER.TAB 3D е базиран на процесор с тактова честота 1 GHz с интегриран видеоускорител и е оборудван с 1 гигабайт оперативна памет, 8 GB ROM, 2-мегапикселова основна и фронтална VGA камера, както и с 8-инчов SuperTFT дисплей с резолюция 1280 х 768 пиксела и поддръжка на пет едновременни докосвания. Екранът е произведен по съвременна технология с възможност за възпроизвеждане на 3D съдържание без използването на специални очила. Сред комуникационните възможности на устройството си заслужава да бъдат отбелязани поддръжката на технологиите Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v2.1, USB (mini-USB) и HDMI (mini-HDMI), както и наличието на акселерометър. Захранването на таблета се осъществява от акумулаторна батерия с капацитет 5000 mAh, който осигурява до 10 часа работа на устройството без презареждане. Стартът на продажбите на WEXLER.TAB 3D е планиран за началото на месец юни, а ориентировъчната цена на устройството е 305 щатски долара.

Philips Brilliance Blade 2 239C4QHSB - стилен и тънък монитор на базата на IPS-матрица

Posted: 15 Mar 2012 06:42 AM PDT

Времената, когато компютърните монитори бяха само средство за възпроизвеждане на изображения от системния блок отдавна преминаха. Производителите сега се опитват да предложат на своите потребители продукти, които не само сформират отлична картина, но притежават стилен и оригинален дизайн. Philips наскоро публикува официални данни за ултра-тънък дисплей под името Philips Blade 2 от серията Brilliance, който е базиран на 24-инчова матрица от типа IPS (In-Plane Switching), изглеждащ страхотно на всяко бюро, независимо от интериора. Мониторът получи кодовото обозначение 239C4QHSB, има дебелина от 12,5 мм и ще се предлага на пазара в два цвята - Classy Black (черен) и Elegant White (бял). Новият продукт има номинална резолюция от 1920 x 1080 пиксела, динамичен контраст SmartContrast 20000000:1 и икономична светодиодна подсветка на матрицата. Ъглите на обзор по хоризонтала и вертикала са 178/178 градуса, времето за реакция е 5 мс, а максималната яркост 250 кд/м2. На интерфейсния панел ще присъстват видео-входовете HDMI (x2) и VGA. На външен вид, мониторът създава приятни впечатления, а всичките основни бутони за управление се намират върху гланцираната стойка. Цената на Philips Brilliance Blade 2 239C4QHSB се очаква да е около € 225.

TK-PBL042BK - проекционна клавиатура от Elecom

Posted: 15 Mar 2012 06:35 AM PDT

Напоследък като че ли свикнахме различните фирми да придават какви ли не форми на клавиатурите, които произвеждат. Понякога обаче се срещат и наистина уникални решения като безжичната проекционна клавиатура TK-PBL042BK, създадена от компанията Elecom. Устройството представлява малка черна кутия със специален вграден проектор, Bluetooth модул и батерия. Всичко, което е необходимо за започване на работа с клавиатурата, е равна повърхност за проектиране на клавишите. Ясно е, че подобно решение не може да бъде пълноценен заместител на клавиатурата на настолните компютри, но ако то се използва като допълнение към таблет, смартфон или друго мобилно устройство, може да бъде много полезно. И ако набирането на текст върху големите екрани на съвременните таблети не е особено трудно, за собствениците на смартфони например то често е свързано с допълнителни неудобства. Задачата на компанията се опростява и от факта, че мобилните операционни системи Android и iOS поддържат хост интерфейси. Пазарният старт на устройството за японския пазар е насрочен за началото на месец април. Засега производителят не уточнява дали и кога ще бъде достъпно то и в останалите региони на света. Ориентировъчната цена на проекционната клавиатура е 352 щатски долара.

В Мрежата се появи информация за графичния ускорител HIS HD 7970 IceQ X²

Posted: 15 Mar 2012 06:12 AM PDT

Днес ви разказахме за анонсирания от HIS графичен ускорител Radeon HD 7970. Устройството е наречено HIS HD 7970 IceQ X ² и използва в своята конструкция нова охладителна система. Интересното тук е, че това е първият охладител от семейството на IceQ с два вентилатора, а това ще му даде възможност да се конкурира с двувентилаторните решения на други разработчици (MSI TwinFrozr III, PowerColor PCS + и Sapphire Dual-Fan). Новият охладител заема два разширителни слота от дънната платка и включва в себе си три 6-мм и две 8-милиметрови никелирани медни топлинни тръби, някои от които са в пряк контакт с повърхността на графичния чип. Ребрата на алуминиевия радиатор се обдухват от два високоефективни 112-мм вентилатора. Използването на този охладител е позволило на експертите от HIS да намалят температурата на ядрото AMD Tahiti XT на 17 ° C и генерирания шум на 15 децибела, в сравнение с референтния модел на Radeon HD 7970. Новият ускорител ще използва 6-фазна захранваща подсистема, а останалите характеристики все още не са известни.

Motorola започна продажбите на таблета Xyboard 10.1

Posted: 15 Mar 2012 05:49 AM PDT

Компанията Motorola обяви старта на продажбите на водоустойчивия таблет Motorola Xyboard 10.1. Новият продукт работи под управлението на операционната система Android 3.2 (Honeycomb) и е базиран на двуядрен процесор TI OMAP с тактова честота 1,2 GHz. Устройството предлага 1 GB оперативна памет, 16 или 32 гигабайта вградена памет, 5-мегапикселова камера на задния панел с автофокус и светодиодна светкавица и 1,3-мегапикселова фронтална камера, поддръжка на Wi-Fi 802.11 a,b,g,n и Bluetooth 2.1+EDR, порт USB 2.0 и 3,5-милиметров аудио жак. Таблетът се захранва от акумулаторна батерия с капацитет 7000 mAh, която може да осигури на устройството до 10 часа време за автономна работа.

HIS официално представи видеокартата Radeon 6670 iSilence 5 1 GB

Posted: 15 Mar 2012 04:42 AM PDT

Независимо от факта, че Advanced Micro Devices вече са в разгара си по пускането на 28-нанометровите ускорители от серията Radeon HD 6000. HIS наскоро публикува официален прес-релийз на видеокарта носеща маркетинговото име HIS 6670 iSilence 5 1 GB, която, както виждаме, е предназначена за истинските ценители на тихите компютърни системи. Представеният нов продукт е базиран на синя печатна платка (с размери 19,5 х 12,8 х 3,6 см), а като основа тук се използва графичен процесор AMD Turks. Новата видеокарта включва 480 поточни процесора, 24 текстурни и 8 растерни блока, 1024 MB видеопамет DDR3, която комуникира с ядрото чрез 128-битов интерфейс. Номиналната работна честота на ядрото и паметта е 800 MHz и 1600 MHz. Използваната охладителна система е от пасивен тип и се състои от син алуминиев радиатор, а за повишаване на ефективността, последният е пронизан от четири 6-милиметрови медни топлинни тръби, излизащи от контактна основа. Ускорителят HIS 6670 iSilence 5 1 GB поддържа DirectX 11 технологията, разполага с видео-изходите VGA, DVI и HDMI, а на пазара, моделът ще се предлага на цената от £ 60 (без ДДС), което е около 94 американски долара.