неделя, 4 март 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Разкрити са характеристиките на графичните карти от AMD Radeon HD 7800 series

Posted: 04 Mar 2012 02:56 AM PST

Снимка с характеристиките на предстоящите да бъдат пуснати графични карти от AMD Radeon HD 7800 series беше публикувана в японски сайт. Чипът Pitcairn е с двойно по-добри характеристики в сравнение с Cape Verde. Той включва 1280 поточни процесора, 20 изчисляващи блока, 80 текстурни и 32 растерни блока, 256-битов интерфейс и 2GB памет. Тактовата честота на Radeon HD 7870 GHz Edition, който ще наследи HD 7770 GHz Edition е 1GHz. Броя на поточните процесори и честотата от 1GHz, теоретично предоставя пропускателна способност от 2.56 TFLOPS, която е доста близо до тази на HD 7950. Паметта, която е 2GB GDDR5 може да предостави шина от 154GB/s. HD 7870 е с 175W TDP в сравнение с HD 6870, който е с 150W. Най-вероятно HD 7870 ще включва 2x 6-пинови конектори. В по-достъпния Radeon HD 7850 са заключени 4 от изчисляващите блокове, следователно има само 16. Това се равнява на 1024 поточни процесора и 64 текстурни блока. Тактовата честота на HD 7850 е 860MHz, което му позволява да предостави 1.76 TFLOPS. При паметта няма промяна, тя е 2GB GDDR5 и може да предостави шина от 154GB/s. Благодарение на заключените блокове и по-ниските честоти, TDP на HD 7850 е намалена до 130W. И разбира се двете карти са базирани на GCN архитектура и са създадени по 28nm процес на разработка на TSMC.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Novero анонсираха ново хибридно устройство

Posted: 04 Mar 2012 01:47 AM PST

Novero анонсираха хибридното устройство Solana, което има въртящ се дисплей, с който устройството може да се трансформира от таблет в ноутбук и обратно. По същия начин, потребителите ще могат да сменят операционната система на устройството, когато поискат. Едната от тях е Google Android 2.3.7, а другата е Microsoft Windows 7 (има поддръжка и на Windows 8). "Solana е поредният ни качествен и достъпен продукт с множество функции, който отговаря на изискванията на потребителите," заяви главният изпълнителен директор на Novero Разван Олосу. "Идеята да слеем лаптоп с таблет никак не е революционна. Въпреки това, начина по който разработихме корпуса и компонентите на Solana и комбинирането на двете най-използвани операционни системи – Windows и Android, и отговарянето на нуждите на общността на мобилния бизнес за да предоставим едно устройство за продуктивност и забавление е уникален и изключителен." Новото устройство е оборудвано с двуядрения Intel Atom N2600 Cedar Trail процесор, поддръжка на 3.5G, 32GB или 128GB SSD, слот за microSD карти, 10-инчов LCD дисплей и 2GB DDR3 системна памет. Цената на му в Европа е 550 евро, а тази в САЩ е около $699. "Горд съм с това, че уникалните и необикновени възможности на Solana отразяват колективните усилия и интелекта на екипите ни за разработка и дизайн в Канада, Германия и Дания," добави той. "Фактът, че сме в крак с времето, вече беше потвърден от страхотните отзиви, които получихме от разработчици и други експерти, които имаха възможност да пробват първия прототип на Solana на Intel Developer Forum 2011. Сега сме готови да пуснем Solana и да предложим на всеки свободата от възможността за смяна между работа и забавление, режимите лаптоп и таблет, и приложенията за Windows и Android."

iPad 3 ще струва колкото и iPad 2

Posted: 03 Mar 2012 05:58 AM PST

Броени дни преди представянето на iPad 3, слуховете в Интернет вече достигат връхната си точка. По-рано тази седмица се беше появил слухът, че новият таблет ще струва с около $70 повече от сегашния. Според Geek.com, обаче, такова нещо няма да има. От сайта цитираха едни от най-достоверните източници на новини за Apple - 9to5Mac - според които новият iPad ще струва точно толкова, колкото и стария. Това означава, че 16GB-овият модел, който поддържа само Wi-Fi, ще струва $499, 32GB-овият модел ще струва $599 и така нататък: схемата вече ни е позната. 3G (и предполагаемия LTE) моделът също ще запази старата си стойност. От Geek.com опровергаха и друг слух - че iPad 3 няма да има версия от 64GB. Според предишни слухове, Apple искат да стимулират използването на облачната услуга iCloud, намалявайки вградената памет на таблетите. Изглежда, обаче, такова нещо няма да има. Моделът ще се появи в обичайните три разновидности от 16GB, 32GB и 64GB. Някои се надяваха, че ще има модел със 128GB, но от Geek не вярват това да се случи. С това предварителната ни нагласа за iPad 3 вече добива почти завършен вид. По всяка вероятност таблетът няма да се различава от предшественика си що се отнася до капацитета и цената си. Разликите ще са: екран с 2048х1536 Retina display, по-голяма батерия, подобрена камера, подобрен двуядрен или четириядрен процесор и обновен графичен процесор. Дали реалното устройство ще оправдае очакванията ни, ще разберем другата седмица.

Последно: Intel ще представят процесорите Ivy Bridge в края на април

Posted: 03 Mar 2012 05:15 AM PST

Преди повече от седмица се разбра, че новата линия процесори на Intel ще бъде отложена във времето. По последни данни компанията щеше да представи чиповете едва през юни. От Digitimes.com, обаче, съобщиха, че отлагането няма да е толкова голямо. В крайна сметка процесорите ще се появят още в края на април. Това означава, че компанията се движи по график. От Digitimes.com, обаче, отбелязват, че няма да бъдат забавени единствено тези чипове, които са предназначени за ултрабуците и за смартфоните. Почти всички производители, които планират да използват Ivy Bridge, вече са дали своите поръчки и, по всяка вероятност, ще получат процесорите на време. Същото нещо, обаче, не може да се каже за производителите на традиционни ноутбуци и настолни компютри. От Intel най-вероятно ще изпълнят само поръчките за процесори от най-висок клас, а другите ще бъдат отложени във времето. Ако действително Intel успеят да снабдят пазара с процесорите си още в края на април, то има реални шансове да видим второто поколение ултрабуци на пазара още през май. Според Digitimes.com тези устройства ще струват между $799 и $899. Анализаторите очакват до края на 2012 година, ултрабуците да заемат 15-20% от пазара за преносими компютри - дял, който се очаква да достигне 40- 50% до края на 2014 година.