четвъртък, 15 март 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


ARM представиха най-икономичния микропроцесор в света

Posted: 15 Mar 2012 03:23 AM PDT

ARM представиха най-новия си микропроцесор Cortex-MO+, който те наричат "най-икономичния микропроцесор в света" по отношение на потреблението му на енергия. За разлика от повечето им чипове, предназначени главно за смартфоните и таблетите, Cortex-MO+ е специално създаден за интегриране в интелигентни сензори и системи за интелигентен контрол. Подобни сензори и системи могат да се използват на много места: както в медицински технологии, така и в домакински уреди. Новият процесор на ARM използва едва една трета от енергията, която би използвал един стандартен 8 или 16-битов процесор. Независимо от факта, че е икономичен, обаче, чипът е изключително мощен. Според компанията, той може спокойно да се съревновава по мощ с повечето 32-битови процесори на пазара. От ARM смятат, че новият им чип ще подпомогне развитието на технологията наречена Internet of Things - концепция, която предвижда един ден абсолютно всички джаджи, които ползваме - от смартфона, до колата и хладилника, да могат да се свързват към Интернет. За да може тази концепция да се превърне в реалност, обаче, индустрията трябва да използва процесори, които са едновременно икономични и евтини - проблем, който от ARM се надяват да разрешат. По време на Световния мобилен конгрес миналия месец, Изпълнителният директор на Ericsson Ханс Вестбег прогнозира, че до 2016 година, 5 милиарда души по света ще влизат в Интернет през 50 милиарда устройства, не всички от които смартфони, таблети или компютри. ARM се надяват, че именно те ще изиграят ключова роля в реализацията на тази прогноза. Те вече са сключили договори с две компании, които ще използват новия им чип в бъдещите си продукти.

Как Acer направиха революция на пазара за ултрабуци

Posted: 15 Mar 2012 02:20 AM PDT

Acer току що представиха най-новия си ултрабук Acer Aspire Timeline Ultra M3. Това е много по-важна новина, отколкото може би изглежда на пръв поглед. От Cnet.com, поне, смятат, че този ултрабук ще постави началото на една нова подкатегория в този технологичен клас - ултра тънки ноутбуци с големи екрани и мощни графични процесори. M3 е един от малкото ултрабуци на пазара, който има 15-инчов екран. Повечето модели, които могат да се намерят по магазините, в момента имат или 14-инчови или дори по-малки екрани - фактор, който спира една част от потребителите от покупката на такова устройство. Въпреки по-големия си размер, обаче, новият ултрабук на Acer си остава също толкова тънък, колкото и предишни техни модели - 0,8 инча. Размерът, обаче, не е единственото нещо, което отличава M3 от останалите ултрабуци. Това е първият продукт от тази категория, който работи с новите графични процесори на Nvidia, произведени по 28-нанометров процес - "Kepler" GT 640M. Този чип има 384 процесорни ядра, но размерите му са по-малки от тези на останалите графични процесори използвани досега в ултрабуците. Новият ултрабук на Acer е толкова мощен, че, според хората, които са го тествали, може без проблем да зарежда играта Battlefield 3. Освен с игрите, обаче, той се справя също толкова добре и с обработването на видео и снимки. От Cnet.com смятат, че M3 не само ще продава добре, но и че ще стимулира останалите производители да предложат на пазара подобни по възможности и размери ултрабуци. Нищо чудно, скоро Apple също да представят 15-инчов MacBook Air с мощен графичен процесор.

Buffalo Technology анонсира компактната Bluetooth клавиатура Buffalo BSKBB11SV

Posted: 15 Mar 2012 12:33 AM PDT

Компанията Buffalo Technology обяви, че разширява продуктовата си гама с компактната клавиатура BSKBB11SV, която използва за свързване към съвместими компютри, таблети и смартфони безжичната технология Bluetooth 3.0. Устройството има размери 258,5 х 128,5 х 8,5 милиметра (с разгънати крачка) и тежи 255 грама Той е оборудвано с 83 мембранни клавиши с ход 2.2 mm, чието QWERTY разположение е взаимствано от компанията Apple. В клавиатурата са предвидени командни бутони за операционната система Mac OS X. Новият продукт ще постъпи в продажба на територията на Япония още преди края на текущия месец на цена, еквивалентна на 102 щатски долара. Производителят засега не съобщава дали и кога ще се появи той и на други пазари.

Sony представиха най-тънкия си диктофон досега - ICD-TX50

Posted: 14 Mar 2012 12:52 PM PDT

Sony представиха най-тънкия си диктофон досега - ICD-TX50, съобщиха Gizmag.com. Устройството е тънко едва 6,4 милиметра и тежи само 50 грама. По-интересното в него е, че освен като диктофон, може да служи и като MP3 плейър, тъй като си служи с microSD карта с капацитет 4GB. От Gizmag.com, обаче, смятат че най-впечатляващата му възможност е записването на аудио. Диктофонът може да записва до шест часа 16-битов LPCM 44.1 kHz звук с качество на CD, макар че ако ни устройва MP3 качество, времето за запис може да достигне между 44 и 178 часа. Разбира се, за да може да записва толкова много, устройството трябва да се включи към USB порта на компютъра ни, тъй като литиево-йонната му батерия няма да издържи повече от ден. Според Sony, само три минути зареждане, обаче, ще ни гарантират поне час запис. Сред останалите опции за запис са избор на сцена и гласово управление на записа. При слушането можем, пък, можем да изберем функции като дигитално контролиране на силата на звука, еквалайзер, функция за търсене и така нататък. Освен това, подобно на останалите диктофони на Sony от по-висок клас, и този поддържа технологията за разпознаване на речта Dragon Naturally Speaking. Едно от най-големите преимущества на малките размери на устройството, освен по-удобното му пренасяне от едно място на друго, изглежда, е цената му. Тя е с $50 по-ниска от тази на останалите диктофони на компанията. ICD-TX50 може да се купи от магазините на Sony за $149.99.

Gigabyte представиха две нови HD 7800 графични карти

Posted: 14 Mar 2012 11:56 AM PDT

Gigabyte представиха две нови Radeon HD 7800 графични карти, които са с покачени честоти и оборудвани с охлаждане Windforce. Те са с наименование GV-R787OC-2GD и GV-R785OC-2GD. Както става ясно от наименованията им, първата е базирана на Radeon HD 7870, а втората на Radeon HD 7850. И двете карти са част от серията Overclock Edition на Gigabyte и включват Gigabyte Windforce охлаждане. GV-R787OC-2GD е базиран на 28nm AMD Pitcairn XT графично ядро, което има 1280 поточни процесора, а честотата му е леко покачена на 1100MHz, също така включва и 2GB GDDR5 памет с 256-битов интерфейс на честота 4800MHz. Картата е оборудвана с Gigabyte Windforce 3X охлаждане, което има три вентилатора и две 8мм медни топлоотводни тръби, и държи 10% по-ниски температури в сравнение с референтното охлаждане. GV-R785OC-2GD е базиран на AMD Pitcairn Pro графично ядро, което има 1024 поточни процесора и фабрична честота 975MHz, паметта е 2GB GDDR5, и има 256-битов интерфейс с честота 4800MHz. Тази карта е оборудвана с Windforce 2X охлаждане, което включва два 100мм вентилатора с голям радиатор, свързан към ядрото чрез две топлоотводни тръби. За съжаление, няма информация за цената и датата, на която новите графични карти ще бъдат достъпни.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Dell разработват бизнес таблет, базиран на Windows 8

Posted: 14 Mar 2012 08:35 AM PDT

Dell разработват таблет, базиран на Microsoft Windows 8 и предназначен за бизнес потребителите. Това е изненадващ ход, защото таблетите обикновено са мултимедийни устройства. В интервю s Bloomberg TV, главният изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел каза, че Windows 8 таблетите имат голям потенциал и компанията очаква голямо търсене на такива. Той отбеляза, че бизнес потребителите ще бъдат заинтересувани в Windows 8 таблетите, поради съвместимостта им и факта, че тези потребители вече използват Windows на десктоп компютрите, сървърите и ноутбуковете си. "Мисля, че специално за бизнес потребителите, които имат системи, базирани на Windows, притежаването на надежден Windows таблет, който работи с всички Windows приложения е голямо предимство," каза той. Dell не се радваха на високи продажби на първия си таблет с наименование Streak, но изглежда, че сега компанията е доста уверена в новия Windows 8 таблет. Все още няма информация за характеристиките и датата на пускане на устройството.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Информация за характеристиките и производителността на мобилния адаптер NVIDIA GeForce GT 650M

Posted: 14 Mar 2012 05:51 AM PDT

През последните няколко седмици се появиха слухове и полуофициални данни за предстоящия графичен ускорител GeForce GTX 680, на базата на 28-нанометровото ядро ​​NVIDIA GK104. Разбира се, това далеч не е последното NVIDIA Kepler базирано решение, като например за мобилните компютърни системи се разработва чипа GK107, който ще се появи в някои модели преносими компютри, както GeForce GT 640M. Според чуждестранен източник, GK107 може да се превърне в основа за мобилен адаптер, който ще носи името GeForce GT 650M, което се показва и от скрийншот попаднал в Мрежата от популярния инструмент GPU-Z 0.5.8. По характеристики той силно наподобява модела "640". Мобилният ускорител GeForce GT 650М ще включва 384 поточни CUDA-процесора, 128-битов интерфейс на паметта и 2 GB памет от стандарт DDR3, а номиналната честотна формула е 405/810/1800 MHz ( за ядрото/шейдърния домейн/VRAM). Интересното тук е, че източникът е публикувал резултатите от теста с 3DMark 06, при който споменатият адаптер е показал 11710 точки. При тестовете е използван ноутбук на Samsung с процесора Core i3-2350M и 4 GB оперативна памет, като операционната система е била Windows 7 Ultimate.

Inno3D показа оригинална модификация на GeForce GTX 560 SE

Posted: 14 Mar 2012 04:11 AM PDT

След Galaxy, GeForce GTX 560 SE представи и Inno3D. Предстоящият нов продукт е с печатна платка с фирмен дизайн, а охлаждането на чипа и прилежащите елементи е възложено на референтна система. Охладителят заема два разширителни слота от дънната платка и включва медна контактна основа, от която излизат четири 8-мм никелирани медни топлинни тръби, пронизващи двата масива от алуминиеви ребра, а за отстраняването на горещия въздух от повърхността на радиатора се грижат два 80-мм вентилатора. Новият ускорител е изграден върху синя печатна платка, базиран е на 40 нм ядро NVIDIA GF114 и използва 4+1 фазна захранваща подсистема. Картата разполага с 288 поточни CUDA-процесора и 1024 МВ памет от стандарт GDDR5, комуникираща с графичното ядро посредством 192-битова шина. Честотната формула на Inno3D GeForce GTX 560 SE е с малко по-различни стойности, от тези, които NVIDIA препоръчва, и е 776/1553/3812 MHz (за ядрото/шейдърния домейн/паметта). Поради по-малкият размер на печатната платка, новият ускорител на Inno3D може да се използва дори и в компактни компютърни системи, както и в някои HTPC модификации. Цената и датата на пускане на видеокартата Inno3D GeForce GTX SE 560 все още не са посочени от източника.