сряда, 29 февруари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Lancool пусна в продажба компютърния корпус PC-K65

Posted: 29 Feb 2012 03:07 AM PST

От Lancool анонсираха новия си компютърен корпус във формат Mid-Tower, носещ името PC-K 65. Моделът е съвместим с дънни платки във форм-фактор ATX, Micro-ATX и Mini-ITX. Шасито е оборудвано с две модулни HDD-шини и поддържа инсталацията на до шест 3,5-инчови устройства и четири 2,5-инчови носителя на информация, които са разположени перпендикулярно. За монтажа на HDD/SSD е разработен метод за безвинтов монтаж с антивибрационни крепежни елементи. Специално за потребителите, които ще използват най-съвременните графични ускорители, е предоставена възможност за премахване на една от шините, което позволява монтажа на видео-карти с дължина на печатната платка до 415 мм. За охлаждането на компонентите вътре в кутията са налични два фронтални 140 мм вентилатора с филтър за прах, а в задната част е на разположение един 120-мм. За осигуряването на допълнителен въздушен поток, на страничните панели могат да се монтират още два вентилатора с размери 120/140 мм. На гърба на кутията има два отвора за инсталацията на течно охлаждане, а на лицевата страна присъстват три 5,25-инчови отделения за оптични устройства. Предният панел е изработен от алуминий и се отделя лесно, а цялата конструкция на шасито е направена от стоманени листове SECC. На входно-изходният панел потребителите ще открият по един порт USB 2.0 и USB 3.0, както и стандартните аудио-портове. Препоръчителната цена на компютърния корпус Lancool PC-K 65, в зависимост от региона, ще бъде $ 99 или € 99 (без ДДС).

Toshiba купи производството на 3,5-инчови HDD от Western Digital

Posted: 29 Feb 2012 02:15 AM PST

Toshiba и Western Digital подписаха споразумение за взаимна размяна на производствени отдели, съобщиха Cnet.com. От сега нататък Toshiba притежава фабриката за производство на 3,5-инчови хард дискове на Western Digital. Western Digital, пък, от своя страна, придобиха контрол върху предприятието за производство на 2,5-инчови хард дискове на Toshiba в Тайланд. Благодарение на новата си придобивка, Toshiba ще разширят продуктовото си портфолио с HDD устройства за настолни компютри, DVR устройства и други потребителски продукти. Освен това те ще могат да произвеждат и HDD устройства от по-висок клас и с по-големи възможности, които ще се използват в сървъри. Компанията се надява, че вече ще може да предлага продукти за всеки един сегмент от пазара за HDD. Що се отнася до предприятието на Toshiba в Тайланд, което вече е собственост на Western Digital, официалното му име е Toshiba Storage Device Co., Ltd. Към него, Western Digital ще получат не само производствените мощности, но и останалите помещения, както и служителите в него. Предприятието беше отворено в края на 2009 година с начален капитал от около $33 милиона. В него се произвеждаха главно 2,5-инчови хард дискове за преносими компютри. По време на наводненията в Тайланд предприятието беше затворено и оттогава не е подновявало работата си.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Разкриха детайли за новите чипове за таблети с Windows 8 на Intel

Posted: 29 Feb 2012 01:59 AM PST

Преди броени дни Intel представиха новите си чипове за смартфони наречени Clover Trail L. Процесорите наистина изглеждат доста вълнуващо: те ще използват технология наречена Hyper Threading, която ще им позволи в определени ситуации да работят като четириядрени процесори, макар че имат само две ядра. Освен това ще използват и доста бърз графичен процесор. Представяйки тази серия чипове, Intel споменаха и за една друга, наречена Clover Trail W. Според Cnet.com, под това име се крие нова линия процесори, които ще бъдат интегрирани в бъдещи таблети с Windows 8 на НР или други компании. Макар че имат подобни имена, двете линии процесори ще бъдат различни. Clover Trail W ще имат едноядрен, а не двуядрен графичен процесор. Някои дори смятат, че те няма да поддържат LTE мрежи подобно на новите чипове за смартфони. Сигурно вече сте се запитали защо процесорите за таблети имат по-малко възможности от тези за смартфони. Cnet ни дават обяснението. Според тях, Clover Trail L все още са само един концептуален продукт и не се знае дали смартфоните, които ще ги ползват, ще се появят скоро, докато таблетите с Windows 8 трябва да бъдат разработени възможно най-бързо. Заради това, възможностите им трябва да са по-реалистични. Междувременно от Intel мълчат по въпроса. Все пак, Cnet вярват, че името Clover Trail W ще бъде споменато утре, когато ще се проведе пресконференция, на която ще бъде демонстриран външния вид на потребителската версия на Windows 8. Ако слуховете, че ARM процесорите за Windows 8 ще бъдат отложени, се окажат верни, то тогава въпросната линия чипове на Intel изглежда ще има още по-важно място на пазара.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Неочаквано високо търсене провали представянето на компютъра за $35 на Raspberry Pi

Posted: 29 Feb 2012 01:28 AM PST

Фондацията Rasberry Pi трябваше да пусне в продажба компютъра си за $35 рано тази сутрин, но това не се случи заради масовата истерия, съпътстваща появата на устройството. От ArsTechnica.com докладваха, че търговските партньори на фондацията не са могли да се справят с неочаквано голямото търсене от страна на потребителите. Уеб сайтовете на два британски технологични магазина, например, не издържали на наплива на посетители, които нямали търпение да си поръчат компютъра. В момента единият от уебсайтовете вече работи и някои от потребителите му докладват, че са направили своята поръчка. Все още, обаче, се появяват съобщения за грешки. Първоначалната идея на фондацията Raspberry P беше да създаде евтин компютър, за да може всеки ученик по света да има достъп до технологии, които биха улеснили ученето му. В последствие, обаче, се оказа, че не само учениците ще бъдат заинтересовани от подобен продукт. Компютърът вече е хит сред феновете на Linux , както и сред аматьорите-изобратетели, които възнамеряват да интегрират устройството в иновативни технологични джаджи. Компютърът за $35 носи името на своите производители - Raspberry Pi, а спецификациите му включват: операционна система Linux, 700MHz ARM11 CPU и 256МВ RAM. На размери устройството може да се оприличи грубо на тесте с карти. Производителите му твърдят, че графичния му процесор, за разлика от останалите компоненти, е последна дума на технологиите и може да се сравнява с графичните процесори на последните смартфони излезли на пазара. Логото на фондацията Raspberry Pi

MWC 2012: Acer представиха Iconia Tab A700

Posted: 29 Feb 2012 12:50 AM PST

Въпреки, че бяха скептични за шансовете си за успех на пазара за таблети, Acer се превърнаха в един от основните производители на такива устройства, както доказва изложението MWC 2012. Acer имаха доста трудни моменти, но двете години на ниски приходи най-накрая са близо до края си, така че компанията може да направи нов старт. Тъй като Mobile World Congress е перфектна възможност за представяне на продуктите си, от компанията, естествено запазиха място на изложението. Един от продуктите, които от компанията демонстрираха е таблета Iconia Tab A700, който е с Nvidia Tegra 3 SoC. Някои могат да си помислят, че той е поредният Android таблет, но ще си променят мнението, след като видят списъка с характеристики. В основата си, той е един от малкото и нови продукти от този тип, тъй като има Full HD LCD дисплей. А резолюцията на 10.1-инчовия дисплей е 1.920x1.200 пиксела. С други думи, единственият потенциален конкурент на Iconia Tab A700 е Asus Transformer Pad Infinity. Разбира се дори с Full HD резолюция, малкият дисплей не е достатъчен, когато повече от един или двама човека искат да се насладят на филм или нещо от този тип. Поради това, Acer са добавили HDMI изход с поддръжка на dual display и поддръжка на HDMI to VGA изход (за проектори). Други предимства, които Acer са включили към списъка с характеристики са Dolby Mobile 3+ аудио с 5.1 HD изход, microUSB, слот за microSD карти (до 32GB) и две камери (5mp на задния панел и HD на предния). Накрая, устройството е с Android 4.0 Ice Cream Sandwich и може да издържи до 11.5 на едно зареждане на батерията. Надяваме се, цените за трите варианта (16GB/32GB/64GB) да бъдат по-ниски от съобщените през януари (между 549 евро/$719 и 749 евро/$981).

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

MWC 2012: Fujitsu представиха водоустройчивия таблет Arrows

Posted: 28 Feb 2012 02:58 PM PST

На тазгодишното издание на Mobile World Congress (MWC 2012), което се състои в Барселона, Испания, Fujitsu представиха необикновен таблет. С представянето на смартфона си Arrows, Fujitsu показаха и таблет Arrows. Устройството не е обикновено, тъй като мембраната, покриваща ъглите му ясно показва, че е различно в сравнение с Galaxy Tab 2 (10.1), Galaxy Note 10.1 на Samsung и MediaPad 10 FHD на Huawei. В основата си, таблета Fujitsu Arrows е водоустойчив (IPX5-7), така че потребителите могат да го вземат с тях в кухнята за да сърфират в интернет докато готвят. Компанията също така ни уверяват, че той може да бъде използван и в банята. Дори след потапяне във вода таблета ще работи. Един от недостатъците на устройството е операционната му система - Android 3.2 (Honeycomb), вместо 4.0 (Ice Cream Sandwich). Въпреки това, хардуера е доста приличен, дори и Fujitsu да не са избрали да използват платформата Tegra на Nvidia. Вместо това, те са използвали двуядрения процесор Texas Instruments OMAP4430, който е с тактова честота 1GHz. Таблета е оборудван с 16GB вградена NAND флаш памет, 1GB системна памет и слот за microSD карти (до допълнителни 32GB). А сега интересната част: в допълнение към поддръжката на Bluetooth 2.1+EDR и Wi-Fi, Fujitsu са добавили и 2GHz LTE. UMTS стандартът поддържа честоти 2GHz/800MHz, докато GSM стандартът поддържа 850MHz, 900MHz, 1.800MHz и 1.900MHz. Накрая, 10.1-инчовият дисплей е с резолюция 1.280x800 пиксела и капацитивна мулти-тъч поддръжка. За видео чат или правене на снимки и видео, от компанията са добавили 1.2mp камера на предния панел и 5.1mp на задния.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Intel подготвят 14nm процесори, предназначени за смартфони

Posted: 28 Feb 2012 09:32 AM PST

Ако хората си мислят, че Medfield е подобрение в сравнение с това, което Intel преди се опитаха да очароват производителите на смартфони, бъдещите чипове на компанията със сигурност ще са впечатляващи. Според слухове Intel възнамеряват да представят 14nm мобилни процесори до 2014. Следователно, компанията иска да напредва по-бързо от Закона на Мур, което означава, че броя на транзисторите, които могат да бъдат използвани в една интегрална схема, без увеличаване на разходите, се увеличава двойно всяка година. Наскоро се появиха новини, че съществуващите Medfield, както и някои чипове, които предстоят да бъдат пуснати, ще бъдат използвани от Orange и други компании. От базираната в Санта Клара компания се надяват да отчетат много добри резултати с 22 нанометровите си продукти, които ще бъдат пуснати през 2013. Благодарение на тях, Intel ще си запазят мястото на пазара за таблети и телефони до пускането на 14nm процесори, надявайки се ARM да не ги изненадат неочаквано.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Геймърската мишка ROCCAT Savu ще получи датчик с резолюция 4000 dpi

Posted: 28 Feb 2012 08:31 AM PST

Компанията ROCCAT анонсира официално геймърската мишка Savu, първата информация за която се появи в началото на този месец. Формата на устройството е подходяща за използване от любители на компютърните игри от различни жанрове и видове захват. Върху повърхността на мишката е нанесено покритие Soft-Touch, а материалите на страничните панели не позволяват потене на дланите. Периферното устройство ще получи оптичен датчик с резолюция 4000 dpi, подсветка с възможност за избор на цвят измежду 16,8 милиона варианта и кабел с оплетка. Поддръжката на технологията EasyShift+ пък позволява за някои от клавишите на мишката да бъдат програмирани по няколко функции. ROCCAT планира да покаже новия си продукт на посетителите на изложението CeBIT 2012 и да стартира продажбите му през май. Информация за ориентировъчната цена на геймърската мишка засега не се съобщава.

MWC 2012: Представиха компютър с тегло 21 грама

Posted: 28 Feb 2012 06:41 AM PST

Сред всички очаквани таблети и смартфони, които бяха представени на Световния мобилен конгрес в Барселона, имаше и устройства, които наистина изненадаха присъстващите. Едно от тези устройства е Cotton Candy - компютър, разработен от норвежката фирма FXI, който тежи само 21 грама. Обявявайки компютъра, Изпълнителният директор на FXI Борйар Льосланд представи и сайта cstick.com, от който всеки, който иска, може да си поръча предварително уникалното устройство. Cotton Candy, разбира се, не може да се употребява самостоятелно, тъй като няма екран, но пък има потенциала да се превърне в изключително полезен и функционален спътник на всеки смартфон, таблет или преносим компютър. В допълнение, той би добавил доста интересни функции към устройства като дисплеи, сет-топ приемници или гейм конзоли. Cotton Candy използва ARM® Cortex™-A9 (1GHz) централен процесор, производство на Samsung и четириядрен графичен процесор ARM Mali™-400 MP (1.2GHz). Устройството поддържа почти всички популярни технологии като Wi-Fi, Bluetooth и HDMI. Компютърът възпроизвежда видео във формат MPEG-4, H.264 и други и поддържа HD графика, когато, разбира се, е свързан към HD телевизор. В момента компютърът може да работи с три операционни системи: Ubuntu, Android Gingerbread и Android Ice Cream Sandwich. Той може да се свързва безжично със смартфони, на които е инсталирано специализирано приложение и чрез Bluetooth към периферни устройства като мишки или уреди за дистанционно управление. Цената на устройството е $199, като в нея са включени както данъкът, така и разходите по изпращането. Както вече ви уведомихме, продуктът вече може да се поръча от сайта cstick.com. Иначе, компютърът би трябвало да се появи по магазините през март.

MWC 2012: Samsung представиха таблета Galaxy Note 10.1

Posted: 28 Feb 2012 06:01 AM PST

Хибридното мобилно устройство на Samsung Galaxy Note, което индустрията, поради липса на по-добро име, нарече "фаблет", се сдоби с наследник. Този път таблет в пълното значение на думата, Galaxy Note 10.1 беше представен официално по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Таблетът работи с Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) и има 1,4Ghz-ов двуядрен процесор, който го прави малко по-мощен от Samsung Galaxy Tab 2, който използва 1GHz-ов процесор. Устройството, също така, има 3-мегапикселова задна и 2-мегапикселова предна камера и двойно повече вградена памет от Galaxy Tab - казано по друг начин, 64GB вместо 32GB. Освен по отношение на спецификациите си, Note 10.1 се различава от Galaxy Tab и по дизайна си - устройството е малко по-тънко и леко от предшественика си от линията Galaxy. Освен това, Note има една доста интересна функция, която позволява на екрана да се раздели на две, така че да работим едновременно с две различни приложения. Що се отнася до самия екран, той (както подсказва името на таблета) е 10,1-инчов с резолюция от 1280х800. Безспорно най-интересната спецификация в Note, обаче, е стилуса, въпреки че той се продава отделно от таблета. Устройството се нарича S Pen и може да се ползва за работа с вградените в таблета приложения S Planner Calendar и S Planner Notes, както и с Photoshop Touch на Adobe: услуга, която потребителите също ще получат заедно с него. Според Gizmag.com, стилусът работи доста по-добре на таблета, отколкото на 5,3-инчовия Note, най-вече заради по-големия екран. Samsung тепърва ще обявят цената на двете устройства и официалната им дата на представяне.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now