сряда, 22 февруари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Intel подготвят нова серия SSD устройства

Posted: 21 Feb 2012 12:25 PM PST

В сравнение с компаниите, които са фокусирани върху производството на памети, продажбите на SSD устройства на Intel може да не са много високи, но е ясно, че бизнеса на компанията се развива достатъчно добре и компанията вече работи върху нова серия от SSD устройства. В интернет се появиха слухове, че компанията работи върху нови SSD устройства, които ще заместят серията Larson Creek. Очаква се новите устройства да бъдат пуснати заедно с процесорите Ivy Bridge и дънните платки с 7-Series чипсет, което ще стане през април, 2012. Линията от SSD устройства ще е с наименование 313 и ще замести Larson Creek (Series 311). В новите SSD устройства ще използват SLC NAND флаш чипове. Кодовото наименование на дисковете е Hawley Creek, а чиповете, които ще се използват в тях ще се произвеждат по 25nm процес на разработка, вместо 34nm. Планувани са два варианта като капацитет на дисковете, но те са много странни – 20GB и 24GB. Не се знае, защо от компанията са предпочели да пуснат два варианта, тъй като разликата между тях е само 4GB. За сега няма информация за производителността, но скоростта на четене и запис трябва да са поне малко над вече съществуващите модели. Intel не възнамеряват да продават тези дискове като обикновени, тъй като те са предназначени за SSD кеширане. В подобни конфигурации, за да се намали времето за стартиране, на SSD устройството е записана операционната система и тя позволява на другите данни да бъдат записани на хард диска и също така счита двата отделни диска като един дял.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Нова серия SSD MX-STARTER PREMIUM от Mach Xtreme Technology

Posted: 21 Feb 2012 03:57 AM PST

Компанията Mach Xtreme Technology Inc. съобщи днес за пускането на линията SSD носители MX-STARTER PREMIUM в класическия 2,5-инчов форм-фактор, предназначени за mainstream-пазарния сегмент с поддръжка на съвременни технологии. Новите продукти са базирани на чипове памет MLC (Multi-Level Cell) NAND Flash, снабдени са с 64 MB кеш-памет DDR2 SDRAM и се свързват към компютърната система чрез интерфейса SATA-II (3 Gb/s). Известно е, че представената серия ще включва модели с капацитети от 32 GB (кодово обозначение - MXSSD2MSTP-32G), 64 GB (MXSSD2MSTP-64G) и 128 GB (MXSSD2MSTP-128G), характеризиращи се със средно време за безотказна работа от 1,5 милиона часа. В режим на активна работа, носителите консумират електроенергия до 2,3 вата, а в режим на покой - 0,3 вата. Що се касае до производителността, то за 64 GB модел, скоростта за четене и запис е 150MB/s и 80MB/s, а скоростта за четене/запис на произволни блокове от по 4KB е 10000 IOPS. И накрая, нека да споменем, че новите SSD Mach Xtreme MX-STARTER PREMIUM ще се предлагат с една година гаранция за качество, но цените им все още не са обявени.

Очаква се през месец март да бъде представен процесора Intel Atom D2550

Posted: 21 Feb 2012 03:36 AM PST

Платформата Intel Cedar Trail, предназначена за използване в нетбуковете, неттопите и други мобилни устройства, както знаете, беше представена миналата есен. Като част от това решение влизат двата десктоп микропроцесора D2500 и D2700 "Cedar View", а през декември към тях се присъединиха и двата мобилни чипа N2600 и N2800, също базирани на ядрото Cedar View. Малко по-късно, компанията Intel пусна информация за още три процесора от това семейство, а наскоро научихме, че единият от тях - това е Atom D2550 - ще бъде пуснат през март тази година. В момента се знае, че между Atom D2550 и неговият предшественик Atom D2500 има много сходства в характеристиките. В новия чип са налични две изчислителни ядра, за всяко от които е на разположение по 512 KB кеш-памет от второ ниво. Двата чипа работят на честота от 1,86 GHz, поддържат инструкциите Intel 64 и SSE3 и се характеризират с TDP до 10 вата. Сред основните характеристики на модела Atom D2550, можем да споменем съвместимостта с технологията за многопоточност Hyper-Threading, както и по-високата работна честота на графичното ядро (640 MHz против 400 MHz в D2500).