четвъртък, 9 февруари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Thermaltake Toughpower и SMART - нови захранващи блокове

Posted: 09 Feb 2012 03:03 AM PST

Компанията Thermaltake обнови линия си от захранвания, пускайки новите модели Thermaltake Toughpower с мощности 550 W, 650 W и 750 W и две устройства от линията Thermaltake SMART с мощности 750 W и 850 W. Първите три модела са сертифицирани по стандарта 80Plus Gold, а вторите по 80Plus Bronze. Захранващите блокове Thermaltake Toughpower са създадени на базата на архитектурата Active CLAMP, която осигурява висока ефективност и ниска загуба на мощност. Използваните японски кондензатори подобряват стабилността и увеличават времето за безотказна работа. Защитните функции в новите захранвания намаляват вероятността от повреда в случай на прегряване, ниско напрежение, късо съединение, претоварване по ток, напрежение или мощност. Тихият вентилатор с хидродинамичен лагер осигурява добър въздушен поток, ниско ниво на генерирания шум и дълъг живот на работа. Новите модулни захранвания Thermaltake SMART са оборудвани със защита от късо съединение и ниско напрежение, както и от претоварване по ток, напрежение или мощност. Новите модели са оборудвани с 14-сантиметрови вентилатори с PWM контролер, който гарантира ниска работна температура и ниско ниво на генерирания шум по време на работа. Новите захранвания се отличават с наличието на японски кондензатори и допълнителен DC-DC конвертор за подобряване на ефективността и стабилността на работа. И двете устройства съответстват на стандартите Intel ATX 12V 2.3 и SSI EPS 12V 2.92.

Cooler Master Elite 361 - симпатичен корпус в стил Mini-Tower

Posted: 09 Feb 2012 01:43 AM PST

Нов компютърен корпус се присъедини към колекцията на известния производител Cooler Master. Продуктът, носещ името Cooler Master Elite 361, е произведен в компактния формат Mini-Tower. Компютърната кутия Cooler Master Elite 361 изглежда е предназначена за използване на работни места с ограничено пространство. Ергономичността на продукта позволява поставянето му, както във вертикално, така и в хоризонтално положение. Нека да разгледаме най-основните технически характеристики на Cooler Master Elite 361. Индустриалните източници съобщават, че въпреки малките си размери, шасито позволява използването на ATX дънна платка и съвременна графична карта. Линейните размери на 3D-ускорителя не трябва да надвишават 312 мм, което не е толкова лошо. Представеното компютърно шаси дава възможност за монтирането на оптично устройство и до шест 3,5-инчови носители на информация. На предния панел на корпуса са разположени конектори, които потребителите често използват: два USB-порта и съответните аудио-конектори. В стандартния комплект на Cooler Master Elite 361 влиза един 120 мм вентилатор, разположен в задната част на продукта. Препоръчителната цена на Cooler Master Elite 361 е $39,99, а в продажба корпусът ще се появи в края на февруари.

Soraa представи ново поколение LED лампи

Posted: 08 Feb 2012 10:55 AM PST

LED лампите са незаменими, когато става въпрос за пестене на енергия и всеки дом разчита първо на подмяна на крушките при стартиране на алтернативен природосъобразен режим с по-нисък разход на енергия. LED лампите, които можем да открием днес на пазара имат различен коефициент на енергоефективност, но изглежда, че компанията Soraa иска да намали максимално сметката за електричество с новия си модел MR 16. MR 16 е всъщност първия продукт на новата компания и неговата цел е да замести 50-ватовите халогенни лампи. Неговата мощност е 12,5 W, като осигурява много по-силна светлина от стандартните модели на пазара. Това се дължи главно на химичния състав на материалите използвани при новата лампа. Soraa използват допълнителен слой от галиев нитрид и субстрат от същото вещество, за разлика от стандартния метод, при който се използва кристал на галиев нитрид, синтезиран върху сапфирен субстрат. Новата технология следва да осигурява повече светлина от един източник, като се намалява максимално загубата на топлина и се удължава живота на самата лампа. Разбира се, по-високата ефективност на което и да е ново устройство на пазара, особено при представяне на подобрена технология, означава и по-висока цена. Това би имало отрицателно въздействие при оценката на финалния продукт, тъй като замяната на старите с нови лампи невинаги изглежда добра инвестиция още в самото си начало. Много бизнесмени и собственици на обществени заведения биха предпочели да закупят по-нискоефективни LED лампи за сметка на цената им. MR 16 ще се появи на пазара най-късно до май месец, но все още не е ясно каква крайна цена са избрали Soraa.

Нов метод за производство на SSD ще позволи запис на данни от 200Gb/s

Posted: 08 Feb 2012 10:23 AM PST

Магнитната памет не е нещо ново, всъщност почти всички видове памет, които използваме при работа с компютър се разработват с магнитна технология. SSD и флаш паметта също спадат към тази категория, но истината е, че отношението на качество и цена тук все още не може да задоволи нуждите на потребителите. Изглежда обаче, че IBM са направи голямо откритие в тази насока с помощта на нов метод, който ускорява скоростта на запис и четене, като едновременно позволява съхранението на много по-голямо количество данни. Изследователите на IBM успяха да съхранят един бит информация върху само 12 атома, като направиха възможна разработката на твърди дискове от 400TB. Въпреки това идеите на компанията разчитат на свойствата на магнитното поле за да съхранят тези данни. Новата технология, до която е достигнал екипът от учени, може да достигне до скорост на запис от няколко терабайта за една секунда. Експериментът, направен в центъра Paul Scherrer в Швейцария, е бил основан върху размяната на полюсите на магнита с помощта на горещ импулс от лазерен лъч. Еднократен топлинен импулс може да промени полюсната ориентация на магнит с размер 1 нанометър само за няколко пикосекунди (1 пикосекунда е равна на 0.000000000001 секунди). За сравнение, днешните твърди дискове обикновено записват 1 бит информация за няколко наносекунди, а една наносекунда е 1000 пикосекунди. Разликата в скоростта е огромна, но за съжаление новата технология е все още на ниво прототипи. Очаква се в бъдеще с новия метод да бъде разработена памет с плътност 10 петабайта/m2 и скорост на прехвърляне на данни от 200Gb/s.

HP започват продажбите на ноутбука с NFC, Envy 14 Spectre

Posted: 08 Feb 2012 09:23 AM PST

HP започнаха продажбата на своя най-голям конкурент на MacBook Air, Envy 14 Spectre. Ноутбукът, който може да бъде поставен в ранга на ултрабуците, ще получи начална цена от $1400, като по-мощните компютри с по-добри характеристики ще повишат съответно и цената. Базовият модел разполага с 14-инчов дисплей с резолюция 1366x768р, 4GB RAM и спестяващ процесор Intel Core i5 от 1,6GHz. Паметта за съхранение тук е тип SSD с капацитет 128GB, но потребителите ще могат да закупят и Spectre с 256GB пространство за съхранение и процесор Core i7 от 1,8GHz. Най-интересната функция на Spectre е възможността за безжична връзка NFC, за която Intel възлагат много надежди, поне що се отнася за развитието на ултрабуците. Подобно на Android Beam и тук ще се използва настолно приложение за бързо изпращане на линкове в Интернет само чрез приближаване на смартфона до опората за ръцете пред клавиатурата. HP работят по новата система вече две години и както се предполагаше, новият компютър няма да може да настигне MacBook Air по тегло. Envy 14 Spectre тежи 1,67 килограма. Дизайнът на ноутбука напомня познатите ни мобилни устройства на Apple и макар да не е толкова тънък (2 см), ясно се вижда, че HP са опитали да подражават на MacBook Air заради класата на новия компютър. Освен ясно забележимите прилики може да се забележи и че опората за ръцете на Еnvy 14 Spectre разполага със стъклено покритие, с което е облицован и самия капак. С новия модел от компанията се надяват да възвърнат някои от позициите си на пазара, след като претърпяха затруднения през изминалата година. Очакваше се изпълнителният директор Лео Апотекър да продаде компютърния отдел заради резкия спад на продажби, причинен от популяризацията на таблетите. Изглежда, обаче, HP са намерили изходен вариант и ще се опитат да подобрят състоянието си през новата година.

Logitech представи сензорната мишка Touch Mouse M600

Posted: 08 Feb 2012 07:58 AM PST

Компанията Logitech представи мишката със сензорна работна повърхност Logitech Touch Mouse M600, която дава на потребителя възможност за интуитивна навигация. С мишката Logitech Touch Mouse M600 те могат да скролват уеб страници или да боравят с отворените от тях документи с едно движение на пръстите си. Софтуерът Logitech Flow Scroll осигурява гладко превъртане на страниците, подобно на това при смартфоните със сензорен екран. Новият продукт е изцяло лишен от скрол-колело и всякакви бутони. Моделът е подходящ както за лява, така и за дясна ръка, а работните области, които изпълняват функциите на стандартните бутони, скрол-колело и т.н., могат лесно да бъдат настроени чрез софтуера Logitech SetPoint. Захранването на мишката се осъществява от две батерии от стандарта АА, но е наличен и вариант на устройството с една батерия. Модификацията с една батерия е по-лека и осигурява около 3 месеца автономна работа, а тази с две батерии - около 6 месеца. Logitech Touch Mouse M600 се свързва с компютъра чрез миниатюрен приемник Unifying Receiver, към който могат да бъдат включени едновременно до 6 устройства Logitech. Продажбите на Logitech Touch Mouse M600 в САЩ и Европа ще стартират до края на текущия месец на препоръчителната цена от $ 69,99.

AMD добави в ценовата си листа процесорите Athlon II X4 638 и 641 (Llano)

Posted: 08 Feb 2012 07:06 AM PST

След миналогодишния дебют на процесорите Llano се оказа, че Advanced Micro Devices вече няма да използват марките Athlon II и Sempron, които отдавна се свързват от купувачите като решения от бюджетния и среден клас. Въпреки това, вместо пускането на нови процесори под марката A-Series, разработчикът продължава да използва имената "Athlon II" и "Sempron" в своите нови процесори Llano, като тези модели се различават от "оригиналните" с отсъствието на графични компоненти. Миналото лято беше пуснат първия Athlon II (Llano) процесор за сокета FM1, който стана четириядрения чип Athlon II 631, а през ноември към него се присъедини и Athlon II 651. Вчера от AMD добавиха към своята база данни още два чипа под тази марка, които получиха наименованията Athlon II X4 638 и 641. FM1-съвместимия чип Athlon II X4 641 разполага с четири ядра Stars с тактова честота 2,8 GHz за всяко ядро, а неговото TDP не надвишава 100 вата. Освен това, в чипа присъства 4х 1 MB кеш-памет L2 и осигурява поддръжка на технологиите SSE3, AMD64, Enhanced Virus и Virtualization. В момента, чипът е достъпен за предварителни поръчки на цена от $ 88. Официалната цена на Athlon II X4 641 ще бъде $ 81. AMD Athlon II 638 разполага с четири изчислителни ядра Stars и 4 MB кеш-памет L2, тактова честота 2,7 GHz и TDP не повече от 65W. Този процесор все още не е достъпен по магазините, но неговата препоръчителна цена също ще бъде $ 81.