неделя, 5 февруари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Creative представи Hi-End слушалките Aurvana X-Fi 2

Posted: 05 Feb 2012 03:24 AM PST

Компанията Creative представи слушалките от Hi-End клас Aurvana X-Fi 2. Те се отличават с поддръжка на обемен звук и подобрено шумопоглъщане. Технологията X-Fi Crystalizer спомага за възстановяването на загубената в резултат на компресиране детайлност на звука; Active Noise Cancellation осигурява по-добро потискане на околния шум от предишния модел HN-900; функцията X-Fi CMSS-3D прави звука обемен и реалистичен, а 40-милиметровите неодимови говорители възпроизвеждат звуковия спектър в честотите от 20 Hz до 20 kHz при 450 ома импеданс. Захранването на слушалките се осъществява от стандартни батерии, които им осигуряват до 9 часа автономна работа. Продажната цена на Creative Aurvana X-Fi 2 е 199 щатски долара.

Spark - алтернативен таблет на базата на Linux

Posted: 05 Feb 2012 02:07 AM PST

На пазара на таблети, където господстват разнообразни Android-устройства и многомилионната армия iPad-и, се появи рядък и любопитен представител - таблет, базиран на операционната система Plasma Active UX. Зад това странно име се крие една от дистрибуциите на Linux, адаптирана за преносими устройства. Според създателя на новия продукт, таблетът е предназначен предимно за ентусиастите на Linux-сцената, които се занимават с разработка на софтуер за отворената операционна система. В това си начинание те ще бъдат улеснени от предвидената в устройството възможност за стартиране на Qt- и QML-приложения. Що се отнася до техническите характеристики на таблета, под 7-инчовия дисплей е скрит процесор ARM с тактова честота 1 GHz, 512 мегабайта оперативна памет, графичен чип Mali-400, SD-слот и 4 GB вградена памет. Точната дата на пазарния старт на Linux-таблета засега остава неизвестна, но вече се знае продажната му цена - 262 щатски долара.

IdolPad - най-евтиният таблет в света

Posted: 05 Feb 2012 01:11 AM PST

Компанията Idolian обяви старта на продажбите на таблета IdolPad, чиято основна отличителна черта е ниската цена - устройството ще се продава само $100. Таблетът е базиран на процесор Cortex-A9 с тактова честота 1 GHz и работи под управлението на операционната система Android 2.3. Той е оборудван с 512 мегабайта оперативна памет, 4 GB флаш памет, слот за карти с памет във формат microSD и безжичен модул Wi-Fi. Седеминчовият дисплей на таблета поддръжка технологията мултитъч и има резолюция 800 х 480 пиксела. Освен това устройството е снабдено с фронтална камера с резолюция 1,3 мегапиксела, HDMI изход и акселерометър. Таблетът IdolPad осигурява също така възможност за възпроизвеждане на потоково видео от Netflix, както и за провеждане на видеоразговори чрез Skype. Капацитетът на батерията на IdolPad е 3500 mAh и е достатъчен за 6 часа автономна работа на устройството. Размерите на таблета са 197 х 124 х 14 милиметра.

Нов вид слушалки се настройват автоматично според ушите ви

Posted: 04 Feb 2012 12:47 PM PST

Понякога най-малките неща могат да ви докарат до нервозно състояние. Това много често се случва със заплетени кабели или със слушалките за вашия мобилен плейър или смартфон. Обикновено след като сте разплели слушалките трябва да потърсите буквите „R" и „L" отстрани за да разберете коя слушалка трябва да влезе в лявото ухо и коя в дясното. Това не е особено трудно начинание, но би било много по-лесно, ако слушалките сами се нагласяха според ушите ви. Сега, група учени от японската изследователска програма ERATO изобретиха именно такъв модел слушалки, който работи със стандартен сензор за разстояние. Този вид сензори са широко използвани в производството на мобилни устройства, като те например изключват дисплея на смартфона ви, когато говорите по него. Това се случва благодарение на създаденото електромагнитно поле или инфрачервен лъч, който мобилното устройство изпраща към вас за да определи разстоянието и отчита разлика във върнати обратно сигнал. При самите слушалки, сензорът се поставя само в едната от двете, която търси ухото в близост и отговаря с подходящия стерео сигнал. След като веднъж се определи дали това е лявото или дясното ухо, другата слушалка автоматично се наглася според първата. Освен това, според японските учени, двете слушалки могат да определят и дали двама души не слушат музика от един и същ плейър, като по този начин сигналът се уеднаквява и за двете уши, така че нито един от двамата слушатели да не изпусне от музикалната композиция. Новият модел слушалки няма да бъдат много скъпи, обещават учените, след като добавянето на сензор за разстояние оскъпява продуктите най-много с долар или два, в зависимост от производителя. Ако някой обаче реши да патентова технологията, тогава вероятно автоматичните слушалки ще бъдат лукс за потребителите.