петък, 24 февруари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Harris RF-3590 - таблет за екстремни условия

Posted: 24 Feb 2012 03:03 AM PST

Продуктите на австралийската компания Harris Corporation практически са неизвестни за много хора и все пак в асортимента им от продукти има доста интересни устройства. Наскоро в продажба беше пуснато едно от тях. Теблетът Harris RF-3590 на пръв поглед привлича интерес и това се дължи на стоманения му корпус, който изглежда е в състояние да защити устройството при работа в екстремни условия. Таблетът е сравнително малък - размерите са му 226 х 165 х 33 мм, а теглото само 907 грама, но характеристиките му са напълно на ниво. Вътре в таблета е скрит двуядрен процесор с тактова честота 1,5 GHz и 2 GB оперативна памет, а за съхранение на данните присъства 128 GB носител LPDDR2. "Общуването" с Harris RF-3590 се осъществява посредством 7-инчов сензорен екран с номинална разделителна способност от 1024 x 600 пиксела, който поддържа въвеждане на данни, както с пръст, така и с писалка. Представеният таблет работи под управлението на операционната система Google Android и е оборудван с широка гама от сензори, сред които и акселерометър, датчик за наклон, термометър, жироскоп, дигитален компас и сензор за осветление. В конструкцията на Harris RF-3590 присъстват два микрофона, 8- (задна) и 2-мегапикселова (предна) камера, четец на карти памет SD, два слота за SIM-карти с поддръжка на LTE мрежата, модулите Bluetooth 4.0, Wi-Fi, GPS, както и портовете USB и HDMI. Цената на новия таблет все още не е известна.

ASRock пусна в продажба дънната платка Fatal1ty X79 Professional

Posted: 24 Feb 2012 02:39 AM PST

Дънната платка Fatal1ty X79 Professional преди няколко месеца беше разработена от ASRock в сътрудничество с известния геймър Джонатан "Fatal1ty" Вендел, което предизвика интерес сред ентусиастите. Днес имаме удоволствието да Ви информираме, че ASRock най-накрая пусна новия си продукт на пазара - в настоящия момент е на разположение за предварителна поръчка на цена от 242.99 евро. Дънната платка ASRock Fatal1ty X79 Professional работи на базата на високопроизводителния чипсет Intel X79 и е съвместима с 32-нм процесори Intel Sandy Bridge-E под сокета LGA2011. В дънната платка се използва 16+2 фазна захранваща подсистема Digi Power, твърдотелни японски кондензатори Premium Gold, а за създаването на мощна графична система са налични четири слота PCI-Express 3.0 x16 с поддръжка на NVIDIA 4-Way SLI и AMD 4-Way CrossFireX. Необходимо е да се отбележи и присъствието на функциите XFast USB, XFast RAM и XFast LAN (XFast 555), както и порта Fatal1ty Mouse Port, който ще разкрие потенциала на геймърските мишки, които обикновено се използват от напредналите геймъри.

Intel Z77 базирани дънни платки ще видим при всички случаи в началото на април

Posted: 24 Feb 2012 02:04 AM PST

Един от чуждестранните хардуерни портали, позовавайки се на надеждни източници, твърди, че дънни платки, базирани на чипсета Intel Z77, ще бъдат пуснати в началото на април тази година, независимо дали е имало или не релийз на 22-нанометровите процесори Ivy Bridge през втората седмица на април. Освен това се съобщава, че повечето производители на дънни платки вече са започнали доставки към своите дистрибутори, като някои от тях очакват "зелена светлина". Очакваните дъна ще бъдат базирани на чипсета Intel Z77 и съвместими с текущите процесори Sandy Bridge под сокета LGA1155 (Core i3, Core i5 и Core i7), както и с бъдещите 22-нанометрови чипове Ivy Bridge. Освен това, се очаква и поддръжка на портовете USB 3.0. Ентусиастите и собствениците на дъна, базирани на чипсетите от шеста серия, ще могат да се възползват от мощта на Ivy Bridge след ъпдейт на BIOS, което ще премахне необходимостта от закупуването на нова дънна платка. MSI наскоро дори публикува списък на своите дънни платки, които след ъпдейт ще могат да поддържат 22-нанометровите процесори.

В PlayStation 4 ще се използва чип, създаден от AMD

Posted: 24 Feb 2012 12:27 AM PST

В доклад, в който се разказва за миналото и бъдещето на новия изпълнителен директор на производителя на чипове AMD Рори Риид, се споменава, че компанията работи с разработчика на хардуер за видео игри Sony, за създаването на чипа, който ще бъде използван в PlayStation 4. Цитирайки няколко бивши служители на AMD, от списание Forbes твърдят, че в момента Sony и производителя на чипове работят върху нова технология, предназначена за подобряването на перспективите на двете компании. Чипа, който се използва в PlayStation 3 - RSX е създаден от Nvidia, докато в Xbox 360 на Microsoft се използва AMD Xenos. Не е ясно, защо AMD биха се заинтересували в промяна на разработчици и платформи за следващото поколение конзоли, тъй като в резултат на съвместната им работа с Microsoft, изглежда, че те са създали доста добро устройство, което се продаваше добре миналата година. AMD и Sony отказаха да коментират по въпроса и тайното им сътрудничество, твърдейки, че не обръщат внимание на спекулациите. За дълго време Sony настояваха, че PlayStation 3 ще има 10-годишен живот и постоянно отхвърляха слуховете, че ще анонсират нова конзола през 2012 с възможна дата за пускане следващата година. Наскоро компанията пусна PlayStation Vita и съобщи, че повечето от основните им студия разработват видео игри за новата платформа. Предвид факта, че Vita ще се нуждае от поддръжка поне една година, независимо от продажбите й, вероятно е Sony да подготвят ново устройство за представяне на E3 2013, което ще бъде пуснато по-късно през същата година.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

На европейския пазар скоро ще се появи бюджетният компютърен корпус Cooler Master Elite 372

Posted: 23 Feb 2012 04:59 AM PST

Преди време тайванският производител Cooler Master анонсира пускането на миниатюрните компютърни корпуси от Elite Series, носещи имената Elite 343 (micro-ATX) и Elite 371 (Mid-Tower), а днес гореспоменатата линия бе попълнена с друг модел, който ще се предлага на пазара под името Elite 372. Този корпус е произведен във формат Mid-Tower, а по дизайн и конструкция много напомня на предишния модел - Elite 371, но разлики има и първото нещо, което хваща окото, са конекторите на I/O панела. И в "371", и в "372" са налични портовете USB 2.0 (х 2), аудио жаковете за слушалки и микрофон, както и бутоните за включване и рестартиране на компютъра, но с променена подредба. Анонсираната европейска версия на продукта има нова конструкция от стомана, размери 192,5 х 427 х 498,3 мм и тегло 4,6 кг, като вътре е доста широко и може да се побере дънна платка във форматите ATX и micro ATX. Лицевата страна на Cooler Master Elite 372 е с мрежова структура, а за потребителя са налични три 5,25-инчови отвора за монтиране на дискови устройства и един 3,5-инчов, вътре има шест места за 3,5-инчови носители на информация със система за безвинтов монтаж, седем разширителни слота PCI и филтри за прах. На гърба на корпуса присъства един 120-милиметров вентилатор. Препоръчителната цена на Elite 372 е 39.90 евро.

Компанията Intel разкрива особеностите на кристала в Ivy Bridge

Posted: 23 Feb 2012 04:29 AM PST

На международната конференция International Solid-State Circuits, компанията Intel представи на посетителите особеностите на архитектурата за предстоящите 22-нанометрови продукти, които, както се досещате, са бъдещите микрочипове от семейството Ivy Bridge. Американският гигант твърди, че Ivy Bridge са първите 22-нм чипове използващи транзистори с триизмерна структура Tri-Gate. Intel планира да представи най-малко четири различни кристала, като най-новата версия ще носи в себе си 1,4 млрд. транзистора на площ от 160 квадратни милиметра. Процесорът ще разполага с 8 MB кеш-памет от трето ниво L3, двадесет линии PCI Express 3.0, контролер на оперативната памет, графична съставляваща, както и специален контролер, позволяващ изхода на изображения върху три независими дисплея чрез конектора DisplayPort. Инженерите, занимаващи се с разработката на кристала в Ivy Bridge, ще обърнат специално внимание на модулността в неговата конструкция, което в крайна сметка ще позволи създаването на различни версии на процесора без никакво допълнително материално или времево отнемане. Както може да се види на представената схема, върху кристалната структура са достъпни четири основни конфигурации, които могат да бъдат получени от основния кристал.

Компанията Transcend анонсира пускането на европейския пазар на носителя SSD500

Posted: 23 Feb 2012 04:04 AM PST

Според наши чуждестранни колеги, тайванската компания Transcend тези дни ще пусне на европейския пазар наскоро анонсиран носител на информация от серията SSD500. Ние накратко ще припомним на нашите читатели основните характеристики на новия продукт. SSD-носителят от известния разработчик е произведен в популярния за тези устройства форм-фактор 2,5-инча и е базиран на чиповете памет SLC (single-level cell) NAND Flash, които поддържат до 100000 цикъла на изтриване/запис. Transcend SSD500 се свърза към компютърната система посредством интерфейса SATA-II (3 Gb/s), поддържа технологията TRIM (позволява съхраняването на производителността на SSD след дълга употреба), а така също се съобщава, че скоростта за последователно четене и запис на данни е 260 и 230 MB/s. Флаш-носителят на информация Transcend SSD500 ще се предлага на европейските клиенти с капацитети от 16 GB, 32 GB и 64 GB, цените са 164 евро, 314 евро и 597 евро, а гаранцията за качество от производителя е три години.

Компанията Scythe ще покаже на CeBIT процесорния охладител Katana 4

Posted: 23 Feb 2012 03:43 AM PST

Процесорният охладител Katana 3 на японския производител Scythe все още е едно от най-добрите решения в класа си, и както съобщава азиатският разработчик, скоро ще бъде готов и неговия подобрен наследник. Охладителят Scythe Katana 4 ще бъде официално представен пред световната общност на предстоящото международно изложение CeBIT, което ще се проведе от 6 - 10 март в Хановер. Въпреки това, днес имаме възможността да се запознаем с особеностите на конструкцията и да научим някои подробности за новия продукт. Представеният охладител е произведен в класически форм-фактор тип кула. Според японския производител, алуминиевият радиатор е сглобен от пластини с иновативен дизайн, който носи името A.T.F.S. (Aero Tuning Fin Structure). Всяко ребро съдържа допълнителни прорези, насочващи въздушния поток от двата вентилатора. В допълнение, Scythe Katana 4 е оборудван с нови монтажни скрепителни елементи, които също имат свое собствено име N.G.C.S. (New Generation Clip System). Представеният процесорен охладител тежи 480 грама и може да бъде инсталиран на почти всички съвременни процесори. За съжаление, няма информация за размера на използваните вентилатори, както и техническите им характеристики, но се надяваме, че тези данни ще се появят в близко бъдеще.

ZOTAC готви пускането на дънната платка ZT-H67D3 на базата на чипсета Intel H67

Posted: 23 Feb 2012 03:12 AM PST

Добре известният специалист в производството на компактни дънни платки ZOTAC International в момента финализира работата над следващия си модел. Предстоящият нов продукт е получил търговското наименование ZOTAC ZT H67D3 и е произведен във форм-фактор Micro-ATX. В основата на новото дъно е използван чипсетът от шеста серия Intel H67. Дънната платка е съвместима с процесорите Core i3/i5/i7 със сокета LGA1155, разполага със захранваща 6-фазна подсистема и четири DIMM слота за DDR3 оперативна памет с поддръжка на двуканален режим. Сред разширителните слотове присъстват по един PCI-Express 2.0 x16 и PCI, както и два PCIe x1, а за свързване на устройства за съхранение на информация, производителят е предвидил два SATA 6 Gb/s (в синьо), три SATA 3Gb/s (в жълто) и един е-SATA 3 Gb/s. На задния панел, потребителят ще открие видео-изходите DVI, DisplayPort и HDMI (удивително, но D-Sub отсъства), както и портовете USB (USB 3.0 също няма), e-SATA и Gigabit Ethernet-мрежов интерфейс. За изходния звук се грижи 8-канален HD аудио-чип (шест порта mini-jack), а за охлаждането на чипсета е налице малък алуминиев радиатор. Според източникът, препоръчителната цена на дънната платка ZOTAC ZT-H67D3 ще бъде $63.