понеделник, 20 февруари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Появиха се характеристиките на графичните ускорители AMD Radeon HD 7800

Posted: 20 Feb 2012 03:10 AM PST

Заедно с пускането на графичните карти Radeon HD 7800 се очаква да бъдат пуснати през март тази година, а наскоро един от чуждестранните източници публикува и техните характеристики. Базовите модели в тази серия са базирани на 28-нм ядро AMD Pitcairn и в сравнение със серията HD 7900, броят на поточните процесори е намален до 1408,/ а интерфейса на паметта е 256-битов. Ускорителят HD 7870 носи в себе си GPU Pitcairn XT, оборудван е с 22 изчислителни блока, 1408 поточни и 88 текстурни блока, както и 24 ROP. Ядрото и паметта работят на честоти от 950/1375 MHz (ефективна 5500 MHz), а видеопаметта е 2 GB от стандарт GDDR5, която контактува с ядрото чрез 256-битова шина. Цената на този модел се очаква да бъде около $ 299. HD 7850 е базирана на подобреното GPU Pitcairn Pro и е оборудвана с 20 изчислителни блока, 1208 поточни процесора, 80 текстурни и 24 растерни блока, а честотната формула е 900/1250 MHz (5000 MHz). Обемът на паметта тук може да бъде 1 GB или 2 GB, което ще зависи от цените - $ 249 или $ 219. Известно е също, че през второто тримесечие, AMD планира да пусне HD 7890, която ще включва ядро Tahiti LE и е оборудвана с 24 изчислителни блока, 1536 поточни процесора, 96 TMU и 32 ROP. Обемът на паметта в картата е 1,5 GB с 384-битов интерфейс. Цената на тази модификация ще бъде около $ 359.

Intel отлагат пускането на само някои двуядрени Ivy Bridge процесори

Posted: 20 Feb 2012 01:21 AM PST

Напоследък се появиха доста слухове за Ivy Bridge процесорите на Intel, но най-накрая те могат да бъдат оставени настрана, тъй като се излезе нов доклад. В него се казва, че всъщност Intel ще отложат пускането на само някои Ivy Bridge процесори, а не всички. В появилите се миналата седмица слухове се съобщаваше, че Intel ще забавят пускането на Ivy Bridge серията от 22nm процесори до юни, 2012. Скоро след това, Intel отрекоха, че имат такива планове. Сега, VR-Zone потвърдиха, че няма да има забавяне и също добавиха, че промяна в датите на пускане ще има само на двуядрените мобилни процесори, а другите процесори ще бъдат пуснати на обявените дати. Компанията отлага пускането на двуядрените мобилни процесори поради големия запас от Sandy Bridge чипове, което означава, че при десктоп процесорите няма да има промяна, както и при повечето мобилни процесори. Пускането на двуядрените процесори с двете стандартни напрежения и тези с ULV (ultra-low voltage) ще бъде отложено, а Core i3 чиповете ще бъдат пуснати дори по-късно – през август или септември, вместо май/юни. Казва се, че запасът от Sandy Bridge процесори толкова голям, че не само продавачите имат излишък, но дори в складовете на Intel има чипове, които щяха да бъдат доставени преди доста време, ако продажбите на процесори бяха по-високи. Всичко това означава, че потребителските и бизнес компютри скоро ще могат да бъдат обновени, но ултрабуковете ще трябва да почакат, което намалява шансовете за спад на цените на новите ултра-тънки устройства. Очаква се бавен спад на цените им до 2013.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ще има ли iPad 3 Retina дисплей

Posted: 20 Feb 2012 12:23 AM PST

Може би вече има отговор на въпроса "Ще има ли iPad 3 Retina дисплей?". В сайта Mac Rumors са успели да разгледат снимка на следващото поколение от таблетите на Apple под микроскоп. За невъоръжено око няма разлика с дисплея от iPad 1 и 2, но под микроскоп се вижда, че пикселите на новия екран са с четири пъти по-малки размери. Група от 16 пиксела (4х4) на iPad 3 заема същото място като група от 4 пиксела (2х2) при iPad 2. Според тези данни, можем да направим заключението, че резолюцията на новия таблет на Apple ще бъде 2048х1536, два пъти по-голяма от предишните серии, с 1024 х 768, което ще бъде достатъчно за да бъде квалифициран като Retina дисплей. Сниманият екран не е официално взет от Apple, но е сертифицирана резервна част за iPad 3. Междувременно, сайта App.wepost.me показа снимки, според които екрана на новия таблет ще е 9.7 инча. Леко размазаните фотоси показват как дисплеите напускат фабриката Radiant Opto-Electronics във Wujiang, Китай, където се произвеждат дисплеите за Samsung в Южна Корея. След това от Samsung дават дисплеите на Apple. Екрана носи кодовото име J2, което е било споменавано и преди, а охраната около самата фабрика е изключително сериозна, но тези, които са виждали таблета споделят, че на пръв поглед той е същия. Има още много слухове и снимки, които твърдят различни неща, за процесора, за камерата, за екрана, но официална информация ще получим на 7-ми март, когато от Apple официално ще представят iPad 3.