четвъртък, 2 февруари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


Club3D пуснаха собствена графична карта Radeon HD 7950

Posted: 01 Feb 2012 09:37 AM PST

Club3D представи нова графична карта, базирана на AMD Radeon HD 7950. Изглежда, че новата графична карта на компанията не се различава по никакъв начин от референтната карта на AMD, тъй като няма промени в тактовите честоти и намиращият се по средата на картата вентилатор. Референтният охладител, разработен от AMD е доста добър, съдейки по ревютата на HD 7950, които се появиха наскоро, тъй като той пази доста ниско ниво на шум. Разбира се 28nm процес на разработка, използван в графичното ядро Tahiti Pro, също е допринесъл за това, тъй като той позволява на AMD да създават по-големи ядра без увеличаването на TDP в сравнение с предишното поколение графични карти на компанията. Radeon HD 7950 включва 1792 поточни процесора, 112 текстурни и 32 растерни блока, както и 384-битов интерфейс. Фабричните тактови честоти на графичната карта са 800MHz за графичното ядро и 1.25GHz за GDDR5 паметта. Новият продукт на Club3D по нищо не се различава от референтната карта на AMD, така че тези, които искат малко по-голяма производителност ще трябва да овърклокнат графичната карта сами. Останалите характеристики също са идентични на тези на референтния дизайн на AMD, тъй като картата е оборудвана с двоен miniDP изход, както и HDMI и DVI-D изходи, а паметта е 3GB GDDR5. Club3D не дадоха информация за цената на новата графична карта, но обикновено компанията продава продуктите си на цени, малко по-ниски от тези на конкурентните компании.

MSI представи новата си дънна платка Z77A-GD65

Posted: 01 Feb 2012 09:00 AM PST

Тайванската компания Micro-Star International публикува качествени изображения и спецификации на своята предстояща дънна платка под името MSI Z77A-GD65, която е базирана на чипсета Intel Z77. Новото дъно е произведено на базата на синя печатна платка във форм-фактор ATX, оборудвана е с мощна 12-фазна захранваща подсистема и е съвместима с процесорите под цокъл LGA1155. Дънната платка използва висококачествени елементи, съответстващи на фирмената концепция Military Class III, има три слота PCI Express x16, четири PCIe x1, осем SATA порта (четири от тях са SATA 6 Gb/s, а останалите четири са SATA 3Gb/s) и четири слота за оперативна памет от стандарт DDR3. Също така, бъдещият собственик на MSI Z77A-GD65 ще намери шест USB 3.0 порта, видео-изходите HDMI, DVI-D и D-Sub, както и Gigabit Ethernet-мрежов адаптер, шест стандартни аудио портове за 7.1-канален съраунд звук и пет конектора за включване на вентилатори. Овърклокърите може би ще се зарадват да открият бутоните Power и Reset, както и два чипа UEFI и седем точки за измерване на напрежението V-Check Points. Дънната платка MSI Z77A-GD65 трябва да се появи в продажба през март или април тази година, но цената й все още не е обявена.

Fujitsu пуснаха първите си SSD устройства

Posted: 01 Feb 2012 08:13 AM PST

Fujitsu не бяха направили големи усилия за навлизане в пазара на твърдотелни дискове (SSD), но това подлежи на промяна, тъй като компанията се е убедила, че трябва да отговарят на изискванията на индустрията. Fujitsu произвеждат доста различни продукти, освен твърдотелни дискове (SDD). Изглежда, че това ще се промени, тъй като компанията е подготвила серия от твърдотелни дискове (SSD), базирани на добре познатия контролер SandForce SF-2281 и NAND технологии. Капацитетът е осигурен от MLC (multi-level cell) NAND Flash чипове от Micron. SF-2281 е от второ поколение SF контролери и може да се възползва от голямата шина, осигурена от SATA III интерфейса. Следователно максималната скорост на запис е 520MB/s, а скоростта на четене е 550MB/s, докато произволната 4K производителност е 40.000 IOPS. Разбира се, подобно на всички твърдотелни дискове (SSD) на пазара, скоростите зависят от капацитета на всяко устройство. Новата продуктова линия на Fujitsu се състои от два модела – 120GB и 240GB. Характеристиките на модела с 240GB са по-добри от тези на 120GB, тъй като скоростта на запис на второто устройство е малко по-ниска. Докато скоростта на четене на модела с 120GB достига 550MB/s, тази на запис е 500MB/s. Новите продукти вече се продават в Австралия, Хонг Конг и Тайван. За сега те не са достъпни извън Тихоокеанския регион на Азия. Средната цена на продуктите е $200, което се равнява на 152 евро.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Sapphire пуснаха две HD 7950 графични карти

Posted: 01 Feb 2012 07:00 AM PST

Sapphire официално представиха две нови графични карти AMD Radeon HD 7950. Охлаждането на базовия модел е с един вентилатор, докато OC модела е с много по-добро охлаждане с два вентилатора. И двете графични карти имат 1792 поточни процесора, които са включени в 28 Graphics Core Next (GCN) изчислителни блока, а обема на паметта е 3GB GDDR5 с 384-битов интерфейс. Базовият модел е с референтните тактови честоти на AMD Radeon HD 7950 – графичното ядро е 800MHz, а паметта е 1250MHz. Тактовата честота на графичното ядро на OC модела е повишено на 900MHz, но тази на паметта не е променена (1250MHz). Двете графични карти имат по един dual-link DVI конектор, два Mini-Displayport изхода и един HDMI порт, както и DisplayPort 1.2. OC вариантът е оборудван с охладител Dual-X, който включва два вентилатора, които охлаждат големия радиатор, свързан към медния блок чрез пет медни топлинни тръби. Новите Sapphire Radeon HD 7950 вече са достъпни на цени от $449 за базовия вариант и $479 за OC варианта.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

ASUStek Computer пуска през април геймърски ноутбукове с видеокартата GeForce GTX 670M

Posted: 01 Feb 2012 06:55 AM PST

Ако трябва да вярваме на чуждестранните източници, тайванската компания ASUSTeK Computer през април тази година ще представи новото си поколение геймърски ноутбукове от линията Republic of Gamers (ROG). Моделите носят имената ASUS G55 и G75, ще получат по-голяма производителност в сравнение с предшествениците си и ще бъдат снабдени с най-модерните до момента компоненти. Конфигурацията на всеки от лаптопите ще включва максимум 16 GB оперативна памет от стандарт DDR3-1600 MHz, шест-канална аудио-система и хибридна система за съхранение на данните, включваща в себе си, както твърд диск, така и SSD носител с общ обем от 1,5 TB. Специалистите на тайванския гигант са снабдили ноутбуковете с уеб-камера, позволяваща запис и предаване на видеосигнал във формат high-definition. Освен това, новите продукти ще бъдат снабдени с Full HD резолюция на екраните си или с HD (1600 x 900 пиксела), както и с високоскоростните портове USB 3.0 и един видео-изход HDMI 1.4a. В базовите конфигурации на лаптопите ASUS G55 и G75 ще присъства стандартна DVD-записвачка, а като опция може да бъде добавено и Blu-Ray устройство. Към днешна дата, в максималната конфигурация на геймърските преносими компютри, компанията ASUS предлага използването на графичната карта NVIDIA GeForce GTX 580, а след априлския анонс, производителят ще предложи като опция и 28-нанометровия ускорител GeForce GTX 670M, базиран на микроархитектурата NVIDIA Kepler.

Microsoft започна доставките на Kinect за Windows

Posted: 01 Feb 2012 06:34 AM PST

По план, Microsoft започна доставките на сензора Kinect for Windows, който се разпространява и с необходимия за употребата му софтуер. Сензорът позволява на тези, използващи Windows 7 или 8 да контролират компютъра си посредством жестове, по същия начин както и при игрите за Xbox използващи възможностите на устройството. Kinect може да отчете всякакви предмети на минимално разстояние 40 см и се свързва с компютъра ви посредством USB. Microsoft решиха да представят новия модел на сензорното устройство само в САЩ на цената от $249, като то скоро ще бъде доставено и в Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Ирландия, Япония, Мексико, Нова Зеландия, Испания и Великобритания. По-късно през годината продуктът ще бъде доставен и на няколко допълнителни пазара. Компанията възнамерява да интегрира Kinect и в образователната система, като учениците ще имат право да ползват отстъпка от цената със $100. Специалният пакет за разработчици, с чиято помощ те биха могли да създадат по-разнообразно съдържание за устройството, вече достигна своята версия 1.0. Новият пакет е значително по-добър от преди, като всеки разработчик сега може да работи с до четири сензора Kinect свързани към един и същ компютър. Допълнително те могат да настройват сензорите да проследяват движенията на само един потребител, а говорът на играчите се приема много по-лесно от системата. Пакетът за разработчици е напълно безплатен и е достъпен за всеки ентусиаст.

Нови процесори AMD FX Series (Bulldozer) са достъпни за предварителни поръчки

Posted: 01 Feb 2012 06:09 AM PST

Както вероятно знаете, преди няколко дни Intel добави в официалната си ценова листа три нови десктоп процесора под марката Core i5, а още няколко чипа Core i7 се очакват в следващите няколко седмици. Компанията AMD не остана по-назад от вечния си конкурент и също планира обновление на FX линията си, насочена основно към ентусиастите и напредналите потребители. Наскоро в няколко интернет-магазина са били забелязани достъпни за предварителни заявки моделите FX-4170 и FX-6200, освен това, от Advanced Micro Devices готвят пускането на пазара в САЩ модификация на процесора FX-8150, окомплектован с течно охлаждане. Чипът AMD FX-4170 е четириядрено решение, работещо на честота 4.2 GHz. Микрочипът е надарен със свободни множители, носи в себе си 8 MB L3 кеш-памет от трето ниво и е с топлоотделяне до 125W. FX-4170 е на разположение за предварителни поръчки на цена от $ 153,27, а най-вероятно след пускането му в продажба цената ще се намали значително. Вече познатият ни шестядрен модел FX-6200 се характеризира с номинална тактова честота от 3,8 GHz, а в режим на Turbo Core честотата нараства до 4,1 GHz. Моделът разполага още с 8 MB кеш-памет L3 и TDP до 125W. Този процесор в настоящия момент може да бъде поръчан на цена от $ 188,48. Топ-чипът FX-8150 е снабден с осем изчислителни ядра и с водно охлаждане, а неговото кодово наименование е FD8150FRGUWOX. Това решение засега е достъпно само на пазара в САЩ на цена от $ 398,29.

Radeon HD 7950: двоен удар от Powercolor

Posted: 01 Feb 2012 05:19 AM PST

Ние продължаваме да ви запознаваме с най-интересните модели видеокарти, базирани на MSI и ASUS, но представените продукти заслужават внимание. Първият ускорител е Powercolor Radeon HD 7950 и представлява референтен модел на новата графична карта от AMD. Адаптерът е базиран на еталонна печатна платка и е снабден със стандартна охладителна система. Разбира се, честотната формула в този продукт не се отличава от оригиналната: ядрото работи на честота 800 MHz, а паметта - 5000 MHz. Цената на новия графичен адаптер от Powercolor е около $ 520. Вторият модел Radeon HD 7950, представен от Powercolor, принадлежи към известното семейство PCS+. Това предполага, че ускорителят е преминал процедура по фабричен овърклок и предлага подобрена охладителна система. Честотата на графичния процесор в PCS+ HD 7950 е нараснала от 800 до 880 MHz, а честотата на паметта не се е променила (5000 MHz). Охладителят се състои от два масивни 92-мм вентилатора, голям алуминиев радиатор и няколко медни топлинни тръби. Цената на модифицирания видеоадаптер е $ 575. И двете видеокарти на Powercolor са снабдени с 3 GB памет от стандарт GDDR5 с 384-битов интерфейс, 1 792 поточни процесора и стандартен набор от видео-изходи.