сряда, 28 декември 2011 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


ViewSonic пускат 9.7-инчов таблет

Posted: 28 Dec 2011 02:51 AM PST

До сега ViewSonic произвеждаха Android таблети с 10.1-инчови и 7-инчови дисплеи, но от компанията са решили да вземат пример от iPad и да направят новия си таблет ViewPad 97a с 9.7-инчов дисплей. Освен същият размер на дисплея, таблетът на ViewSonic е с подобна IPS матрица с резолюция 1024x768 и формат на изображението 4:3, както е при таблетите iPad и iPad 2 на Apple. Компонентите, използвани в ViewPad 97a са различни, тъй като таблетът е с по-бавния едноядрен Cortex A8 процесор на 1.2GHz в сравнение с двуядрения Cortex A9 на 1GHz, използван в таблетите на Apple. Според Shanzai, таблетът е оборудван с 1GB DDR3 памет, има поддръжка на Flash 11 и възможност за пускане на 1080p видео. Батерията е 20Wh и "има много дълъг живот", както заявиха от ViewSonic, въпреки, че не е дадено точно време. Устройството е с 9.5мм метален корпус и тежи 520г. Операционната система е Android 2.3 въпреки, това че изтеклите снимки показват интерфейс, подобен на Android 3.2 Honeycomb. Очаква се ViewPad 97a да бъде пуснат на китайския пазар в WiFi и WiFi+3G варианти в края на декември. За съжаление от ViewSonic не споменаха, дали продуктът ще бъде достъпен и в други страни, освен Китай.

Платформата Intel Cedar Trail е вече достъпна

Posted: 28 Dec 2011 02:44 AM PST

Компанията Intel обяви достъпността на платформата Cedar Trail, на базата на процесорите Intel Atom. Новата платформа позволява създаване на компактни мобилни устройства с дълго време за автономна работа на батерията. Решенията, базирани на Cedar Trail от Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung и Toshiba, ще се появят на пазара в началото на 2012 година. Платформата съдържа два двуядрени процесора - Intel Atom D2700 за бюджетни настолни компютри. Новите процесори разполагат с интегрирани графики, които могат да обработват видео с висока резолюция (1080p) и да възпроизвеждат Blu-Ray съдържание. Устройствата, базирани на новите процесори, ще бъдат снабдени с дисплейните интерфейси HDMI и DisplayPort. Интегрираният видеоадаптер Intel Graphics Media Accelerator 3600/3650 в съчетание с вградения контролер на паметта ще осигурява висока производителност и по-бърза реакция от системата, включително и подобрения в графичната производителност до два пъти в сравнение с платформата от предишно поколение. Системите, базирани на новите процесори Intel Atom, ще предлагат около 10 часа живот на батерията с едно зареждане и една седмица режим на готовност. Новите функции Intel Wireless Display и Intel Wireless Music дават възможност за предаване на съдържание от персоналния компютър към домашните мултимедийни устройства през безжична мрежа. Функцията Intel Smart Connect позволява свързване към Интернет веднага след отваряне на капака на нетбука и автоматична актуализация на електронната поща, Twitter и RSS-емисиите, дори и в режим на готовност. А Intel Rapid Start дава възможност за бърз изход от режим на готовност и по този начин помага да се пести енергията от батерията.

Нов Cedar Trail нетбук от Asus

Posted: 27 Dec 2011 01:39 PM PST

Asus демонстрират Lamborghini VX6S на различни търговски представления и събития вече почти от шест месеца, но Intel Cedar Trail базираният нетбук още не е пуснат в продажба. Все пак изглежда, че това ще стане скоро, тъй като за да привлекат вниманието на потребителите, от Asus направиха ново видео, което всъщност беше открито от Notebook Italia. Главният фокус на видеото е показването на приликите между VX6S и суперколата Lamborghini LP700-4 Aventador, върху която е базиран дизайна на нетбука. Тези, които са запознати с VX6 няма да открият много разлики между двата нетбука, тъй като повечето от промените направени по Lamborghini VX6S са концентрирани върху компонентите използвани в нетбука. Една от промените е вграждането на нов процесор Atom Cedarview, който се очаква да направи нетбука по-производителен и по-мощен. Също като при предния модел, от Asus са решили да използват процесор Atom D2700, който е създаден за нетбуци и има две ядра, както и поддръжка на Hyper-Threading, като тактовата честота е 2.13GHz. Направени са промени и по графичната карта, тъй като са решили да използват AMD Radeon HD 6470M вместо старатаION. Останалите спецификации на Lamborghini VX6S са: 2GB DDR3 памет (с възможност за ъпгрейд до 4GB), 500GB хард диск, Bluetooth и Wireless адаптер с поддръжка на N стандарт, четец на карти и вградена уеб камера. Батерията е 6-клетъчна (58Wh), а 12.1-инчовият LED дисплей е с резолюция 1366x768. От Asus също така са използвали Bang & Olufsen ICEpower звукова система, която ще осигури висококачествен звук. За съжаление от Тайванската компания не дадоха информация за цената и датата на пускане в продажба.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

CTL представиха нов 14.1 инчов лаптоп

Posted: 27 Dec 2011 11:01 AM PST

CTL не е много известна компания на пазара за лаптопи. От базираната в Орегън компания скоро съобщиха за представянето на 14.1-инчовия лаптоп MB40U, който ще е първият продукт на компанията с операционна система Ubuntu. Лаптопът използва Intel Sandy Bridge процесори и потребителите могат да изберат между Core i3, i5 и i7. Обемът на RAM паметта е до 8GB в двуканален режим, а хард дискът е единичен 2.5-инчов. CTL предлагат на потребителите си различни SSD и HDD варианти, включително и двойка 500GB хард дискове и един 512GB SSD произведен от Kingston. Останалите спецификации са: Intel Wireless адаптер с поддръжка на N стандарт, 14.1-инчов дисплей с резолюция 1366x768, вграден Bluetooth и Gigabit LAN, 1.3MP уеб камера, четец на карти, както и USB 2.0, HDMI и VGA портове. Операционната система е Ubuntu 11.10 (64 битова версия), а 6-клетъчната батерия може да издържи до 5 часа. "Щастливи сме да представим новата ни линия от лаптоп и десктоп компютри, базирани на Ubuntu 11.10," заяви изпълнителният директор на компанията Ерик Стормкуист. "Ubuntu се доказа като една от най-популярните и лесни за ползване Linux дистрибуции на пазара. Ubuntu е пълноценен десктоп заместител, с отлична поддръжка и пълен набор от безплатни приложения. От CTL в бъдеще ще предлагаме повече продукти с Ubuntu," добави Стормкуист. 14.1-инчовият лаптоп CTL MB40U е достъпен на сайта на компанията като цените започват от $449 за модела с Core i3-2330 процесор, оборудван с 2GB памет и 160GB твърд диск.

Започват производството на материали за Apple iTV

Posted: 27 Dec 2011 04:40 AM PST

Снабдителните вериги на Apple ще започнат производството на материали за iTV през първата четвъртина 2012 за да са в съответствие с графика на Apple за пускането на пазара на нови продукти през втората или третата четвъртина на 2012, съобщават източници от снабдителните вериги на Apple. Вместо set-top box (STB) като пуснатия на пазара Apple TV през 2006, новите продукти на Apple ще представляват цели телевизионни устройства, добавиха същите източници. Медиите в Корея също посочиха, че от Samsung Electronics са започнали производството на чипове за iTV през ноември 2011, докато Sharp ще произвеждат дисплеи за новите телевизори. Също така беше съобщено, че първоначално дисплеите за новите iTV ще бъдат 32-инчови и 37-инчови. Други източници пък разкриха, че Apple вероятно ще продължат производството на следващо поколение set-top box (STB) Apple TV през 2012, тъй като скоро цената на текущата версия на устройството в Amazon се е понижила с 9%.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Намаляват гаранционния период на хард дисковете

Posted: 27 Dec 2011 03:49 AM PST

От Seagate съобщиха, че че възнамеряват да намалят гаранционните периоди на хард дисковете си поради нуждата да "отговорят изискванията на индустрията в днешно време". Същата стъпка беше предприета и от конкурента Western Digital. Според The Register Seagate ще започнат предлагането на продукти с по-малък гаранционен период от 31 декември, докато при Western Digital това ще започне от 2 януари. Всички дискове закупени преди тези дати ще получат същия гаранционен период, който се предлагаше до сега. От Seagate казаха, че за търговските предприятия няма да има промяна в гаранционната политика. Двете компании отрекоха, че промяната в гаранционната им политика е свързана с наводненията в Тайланд, които причиниха недостиг на хард дискове. "С отговарянето на изискванията на индустрията, от Seagate можем да продължим работа върху инвестициите ни в сферата на технологичните иновации и качество на продуктите ни, които са много важни за нашите клиенти", твърдят от компанията. В и-мейл към потребителите, от Western Digital съобщиха за промяната в политиката им: "В близкото бъдеще ще представим предложения за удължена гаранция и специални цени."

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Thunderbolt ще навлезе на пазара на настолни компютри през пролетта

Posted: 27 Dec 2011 03:21 AM PST

Технологията Thunderbolt, която използват новите компютри на Apple, ще достигне и до компютрите с Windows през пролетта на 2012г. От Inte съобщиха, че новата линия процесори, които ще започнат скоро производството си, ще бъде съвместима с технологията за бърз трансфер на данни. Именно тези процесори ще бъдат използвани за новите компютри базирани на платформите на Intel. Процесорите Ivy Bridge от 22nm се очаква да започнат доставки през април 2012г. Intel от своя страна защитават интереса си да представят Thunderbolt и извън сериите MacBook и iMac, като се преборят с конкуренцията на пазара на настолни компютри в лицето на USB 3.0. Тази технология всъщност е съвместима с процесорите Ivy Bridge. И двете технологии за пренос на данни работят с изключително високи скорости, около два пъти по-бързи от USB 2.0, но Thunderbolt има едно основно преимущество. За връзката на устройствата с тази технология е нужен само един порт, за разлика от USB. Принципът на свързване на Thunderbolt е на типа на веригата, където всички периферни устройства се прикачат към основното устройство, включено в компютъра. Очаква се някои от първите настолни компютри с тази технология да бъдат произведени от Acer и Asus.