четвъртък, 19 януари 2012 г.

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри

kaldata.com - IT Новини, Софтуер, Хардуер, Игри


LG представи 4G вариант на таблета Optimus Pad

Posted: 18 Jan 2012 11:34 AM PST

Необичайно за събитията през този месец, LG не избраха изложението CES 2012 за да представят новият таблет Optimus Pad LTE, а организираха специално събитие за тази цел. Освен очевидната разлика с оригиналния модел, новото устройство разполага и с няколко подобрения и промени в хардуера. Optimus Pad LTE запазва същия IPS дисплей с резолюция 1280x768p, но за по-бързото изпълнение на операциите се грижи по-мощния двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon от 1,5GHz. Оригиналния таблет оперира с чип NVIDIA Tegra 2. Въпреки намеренията си, обаче, корейският производител не предостави триизмерна камера за снимки, а използва стандартен 8-мегапикселов сензор за новия таблет. Предната камера за видеоразговори е с резолюция от 2MP. Таблетът, който ще бъде задвижван от операционната система Android 3.2, разполага и с HDMI порт за връзка с други устройства, както и карта за допълнителна памет тип microSDHC. Наблюдава се и малка разлика в капацитета на батерията, като от 6400 mAh, Samsung са преминали на нов модел от 6800 mAh. По-мощната батерия ще бъде в помощ на тези потребители, които често ще употребяват таблета в режим 4G. Очаква се първо Optimus Pad LTE да бъде доставен в Южна Корея, а след това и в останалите държави по света.

Yeston оборудва видеокартата Radeon HD 7970 с нов супермощен охладител

Posted: 18 Jan 2012 08:34 AM PST

Както вероятно си спомняте, вчера имахме възможността да ви запознаем с особеностите на печатната платка на предстоящия графичен ускорител Radeon HD 7970 от китайската компания Yeston. Днес, благодарение на един чуждестранен информационен ресурс, успяхме да разберем какъв тип система за охлаждане ще използват специалистите в конструкцията на предстоящото графично устройство. Разработеният специално за видеокартите от серията Radeon HD 7900 охладител, според производителя, заимства някои елементи от съвременните самолетни двигатели. За да бъдем по-точни, вентилаторите в охладителя са оборудвани с витла имитиращи едно към едно разположението на витлата в самолетния двигател, в резултата на което, ефективността е два пъти по-висока в сравнение с обичайните витла. Новият охладител, производство на компанията Yeston, напълно покрива печатната платка на видеокартата. Той се състои от медна основа, от която излизат шест медни топлинни тръби, преминаващи през две масивни алуминиеви ребра. Обдухването на охладителя се осъществява с помощта на два 120-мм вентилатора. Единият от вентилаторите се върти с постоянна скорост, докато вторият е снабден с PWM контролер и скоростта му варира в зависимост от натоварването. Видеокартата с оригиналния охладител ще бъде пусната на пазара под името Yeston Gamer Master Radeon HD 7970, но цената й все още не е обявена.

Dell представи компактния геймърски компютър Alienware X51

Posted: 18 Jan 2012 08:16 AM PST

Alienware - подразделението на компанията Dell, специализирало се в разработката и производството на геймърски системи, представи уникален продукт - геймърския компютър X51 с дънна платка във форм фактор Mini-ITX и имащ размери на корпуса 318 х 343 х 95 милиметра. Новият продукт е базиран на дънна платка с чипсет Intel H61, процесор Core i3/i5/i7 и два модула оперативна памет DDR3 с обем по 4 гигабайта всеки. Компютърът е оборудван с конвенционален твърд диск със скорост на въртене на шпиндела 7200 оборота в минута и капацитет до 1 терабайт, видеокарта GeForce GT 545 или GeForce GTX 555E, оптично устройство DVD или Blu-ray, мрежов адаптер Gigabit Ethernet, безжичен адаптер Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, два порта USB 3.0, шест порта USB 2.0, HDMI изход, аналогови аудио жакове, както и с оптични аудио изходи (TOSLINK и коаксиален). Външният захранващ блок може да има мощност от 240 или 330 вата. В базовата си конфигурация Alienware X51 тежи 5,49 килограма и може да бъде закупен за ориентировъчната цена от 699 щатски долара.

Samsung започва производство на прозрачни екрани с диагонал 46 инча

Posted: 18 Jan 2012 07:25 AM PST

До края на текущия месец южнокорейският производител Samsung ще започне масовото производство на 46-инчови прозрачни дисплеи, които компанията демонстрира на приключилото неотдавна изложение за потребителска електроника CES 2012. Човекът, намиращ се пред екрана, може да вижда едновременно както показаната на него информация, така и онова, което се случва зад панела. Новите дисплеи ще поддържат сензорно управление. Дисплеите имат резолюция от 1366 x 768 пиксела, а контрастът им е 4 500:1. През деня прозрачните екрани използват за подсветка околното осветление. По този начин, според производителя, се постига с 90 процента по-ниска консумация на енергия в сравнение с традиционните LCD дисплеи с подсветка. Прозрачните екрани ще намерят приложение в рекламни витрини и щандове, в интерактивни информационни табла, във врати на промишлени хладилници, в медицинско оборудване и т. н. Освен това, компанията Samsung предлага и прозрачни панели с диагонал 22 инча. Смята се, че обемът на пазара на прозрачни дисплеи ще се увеличи до 0,9 милиарда щатски долара през 2015 г. и до $ 87 милиарда през 2025 година.

Компанията NZXT представи суперфункционалния корпус за ентусиасти Switch 810

Posted: 18 Jan 2012 07:16 AM PST

Калифорнийската компания NZXT е готова да предложи на своите клиенти многофункционален компютърен корпус, който е в състояние да отговори на нуждите, както на любителите на стилни вещи, така и на ентусиастите. Продуктът е с името NZXT Switch 810 и разполага със стилна метална конструкция във форм-фактор Full-Tower (размери - 235 х 595 X 585 мм и тегло - 9,1 кг), където потребителите в пълен комфорт ще могат да монтират дънни платки във форматите mini-ITX, micro-ATX, ATX, XL-ATX и дори E-ATX. Представеното шаси е достъпно за клиентите в черен или бял вариант, а страничния му панел е оборудван с голям акрилен прозорец. В горната част на корпуса присъства доста функционален входно-изходен панел с вграден четец за карти памет, портове USB 2.0 (x2) и USB 3.0 (x3), стандартните аудио-жакове и док станция за включване на външни дискове. На лицевата страна на представеното компютърно шаси ще присъстват четири 5.25-инчови места за монтирането на оптични дискови устройства, а вътре са разположени шест места за 3,5-инчови твърди дискове. За охлаждането на компонентите вътре в кутията, инженерите на NZXT са предвидили десет места за монтирането на вентилатори с размери 120/140 мм. Четири вентилатора пристигат в комплект с продукта: един отпред, отзад, отгоре и отвътре. При желание, потребителят може да използва и течна охладителна система, за монтажа на която в задната част присъстват четири специални отвора. Компютърният корпус NZXT Switch 810 в момента е достъпен за купувачите на цена от $ 169.99.

Запознайте се с възможния график за пускане на NVIDIA Kepler базираните видеокарти

Posted: 18 Jan 2012 06:45 AM PST

Компанията Advanced Micro Devices хвърли светлина пред световната общност, относно планирания график за пускане на най-новите си графични карти под марката Radeon. Адаптерът HD 7950 (Tahiti Pro). Следващите видеокарти от ново поколение на AMD ще се появяват постепенно по магазините през февруари и март. Що се отнася до компанията NVIDIA, тя засега не бърза да прави публично достояние своите планове по пускането на 28-нанометровите си ускорители, на базата на ядрото NVIDIA Kepler. Популярният чуждестранен информационен ресурс Fudzilla е успял да получи неподробен график за пускането на адаптерите GeForce 600. Според наличните данни, флагманската едночипова видеокарта GeForce GTX 680, на базата на GPU GK100, ще бъде пусната по някое време през април тази година. Видеокартите, работещи с по-бавния чип GK107, ще се появят на пазара през май, а решенията, базирани на GK106, трябва да бъдат пуснати през юни. Що се отнася до графичните карти, в основата на които се използва ядрото GK108, то тази информация за момента е недостъпна за широката общественост.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Ноутбукът за бизнес-клиенти ASUS B23E е вече достъпен за предварителни поръчки

Posted: 18 Jan 2012 06:03 AM PST

Серията ноутбукове за бизнес-клиенти ASUSPRO B Series на тайванската компания ASUSTeK скоро ще бъде попълнена с нов модел. Устройството ще се предлага под името ASUS B23E, а теглото му е само 1.55 кг, като се има в предвид, че корпусът му е изработен от магнезиево-алуминиева сплав. Ноутбукът е с 12.5-инчов дисплей, разделителната способност на който е 1366 х 768 пиксела, процесорът е от семейството на Intel Sandy Bridge, а характерното за този продукт е неговата водоустойчива клавиатура. Лаптопът е с напълно черен корпус, който практически е изцяло с матово покритие, а до големия тъчпад под клавиатурата е разположен скенер за пръстови отпечатъци. За момента, в чуждестранните интернет-магазини може да бъде намерена една от модификациите на ASUS B23E (с кодово име B23E-XH71), който съдържа процесор Core i7-2620M с тактова честота от 2.7 GHz, 4 GB оперативна памет, вградена Intel HD графика и твърд диск с обем на паметта 500 GB. В допълнение, към всички по-горе изброени спецификации, разработчикът е оборудвал своя продукт с многоформатен четец на карти "5-в-1", 2-мегапикселова камера, Gigabit Ethernet мрежов контролер, WiFi-адаптер (802.11 b/g/n), модул Bluetooth 3.0, слот ExpressCard и видео-изход HDMI. ASUS B23E (B23E-XH71) работи под управлението на 64-битовата операционна система Windows 7 Professional и ще струва $ 922.43.

Biostar започна с доставките на новата дънна платка H61MLV

Posted: 18 Jan 2012 05:15 AM PST

Компанията Biostar Group започна масовите доставки на дънната платка Biostar H61MLV. Моделът е произведен във формат Micro ATX, базиран е на чипсета Intel H61 (Cougar Point) и поддържа работа с многоядрените процесори Intel Core от второ поколение, под цокъл LGA 1155 с TDP до 95 вата. Цената на новия продукт е $ 49. Платката е снабдена с два слота DDR3 DIMM с поддръжка до 16 GB двуканална оперативна памет DDR3 1066 / 1333 MHz. В модела е наличен един аналогов VGA видео-изход от интегрираната в процесора Intel Core графика, както и слот PCI-E x16 2.0 за инсталиране на външна дискретна графична карта. Biostar H61MLV има четири SATA2 3Gb/s конектора и шест порта USB 2.0. Мрежовият контролер 10/100 Ethernet е базиран на новия чип Atheros AR8152, а така също се поддържа и 5.1-канален HD Audio звук посредством кодека VIA VT1708B. За свързване на допълнителни периферни устройства, към дънната платка е добавен слота PCI-E x1 2.0.

Нов рутер от Buffalo с поддръжка на 802.11ac

Posted: 18 Jan 2012 03:37 AM PST

Следващото поколение IEEE 802.11ac безжичен стандарт, не се очаква да бъде готово до края на годината, но това не попречи на Buffalo да съобщят за рутера AirStation WZR-1750H, който поддържа тази технология. Според Buffalo, рутерът AirStation е базиран на чипсет, който е напълно съвместим с технологията 802.11ac, с която може да се достигне скорост до 1300Mbps. Познат още като 5G Wi-Fi, новият стандарт се очаква да предложи връзка без смущения, по-бърза пропускателна способност и по-голям обхват. В допълнение, освен че поддържа 802.11ac, WZR-1750H е също съвместим със стандартите IEEE 802.11a/b/g/n (до 450Mbps) и е оборудван с пет Gigabit Ethernet порта. Общата безжична пропускателна способност на рутера е настроена на 1750Mbps. "Buffalo винаги бяха на преден план в сферата на безжичните технологии, което е доказано и от пускането на пазара на първите безжични продукти от стандартите G и N," заяви директорът на продажбите във Buffalo Technology, Северна Европа - Пол Хъдсън. "Предоставянето на високопроизводителни Wi-Fi решения, поддържащи следващо поколение 802.11ac технология на достъпни цени е само част от иновациите ни. Ние се стремим да създаваме отлични продукти и да предоставим възможност на потребителите да използват сегашните и бъдещите технологии," допълни представителят на компанията. От Buffalo не дадоха информация за цената на рутера WZR-1750H 802.11ac, но отбелязаха, че продуктът ще се появи през втората половина на тази година.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now